Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Nat King Cole with Quincy Jones and his Big Band – “Live in Zurich 1960”

kwele_jazz

To 1960, o Quincy Jones, που ακόμα δεν είχε γίνει μεγάλος και σπουδαίος παραγωγός, είχε μια τζαζ ορχήστρα, μία big band. Βρισκόταν στην Ευρώπη γιατί είχε κλείσει μια σειρά εμφανίσεων, οι οποίες όμως για κάποιον λόγο ματαιώθηκαν. Κι έτσι οι Quincy Jones and his Big Band βρέθηκαν να περιφέρονται “ξεκρέμαστοι” και άφραγκοι στην Ευρώπη, ώσπου διεσώθησαν από τον Nat King Cole, κλείνοντας μαζί του κάποιες συναυλίες. Μία από αυτές, αυτή στην Ζυρίχη, στο KongressHaus την 1η Μαΐου 1960, ηχογραφήθηκε τότε από την Ελβετική ραδιοφωνία (ο Θεός να την έχει καλά, γιατί έχει διασώσει πολλές παρόμοιες συναυλίες) και κυκλοφορεί για πρώτη φορά από την TCB, το 33ο CD της σειράς Swiss Radio Days. Μια εξαιρετική συναυλία, όπου επιβεβαιώνεται η αξία της μπάντας του Quincy Jones αλλά και η ποιότητα του πιανίστα Cole που αγαπούσε πολύ το πιάνο και που όπως ο ίδιος έλεγε, η showbiz τον εξανάγκασε να εγκαταλείψει το πιάνο και να αφοσιωθεί στο τραγούδι.

nat_king_cole_quincy_jones

Το άλμπουμ δεν αξίζει μόνο σαν ιστορική ηχογράφηση. Περιέχει 15 τραγούδια, κάποια απ’αυτά πασίγνωστα (Sweet Lorraine, Tea for two, Route 66) ερμηνευμένα μοναδικά, κρατώντας τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην ποπ (της εποχής εκείνης) και την τζαζ. Περιέχει ακόμα και μια συνέντευξη του Nat King Cole για το ελβετικό ραδιόφωνο. Δυστυχώς στο διαδίκτυο δεν κυκλοφορεί κανένα βίντεο, ούτε καν ηχητικό για να πάρετε μια γεύση.

Μπορείτε να ακούσετε μια άλλη στιγμή της μπάντας του Quincy Jones από εκείνη την εποχή

και επίσης να θαυμάσετε την πιανιστική δεξιοτεχνία του Cole

από μια τηλεοπτική του εμφάνιση.

Αναζητείστε το συγκεκριμένο άλμπουμ, ένα άλμπουμ που δίνει χαρά σε φανατικούς φίλους της τζαζ, αλλά και σε όσους αρέσκονται στη νοσταλγική τζαζ-ποπ εκείνων των ημερών.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.