Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Σημειώσεις για μια φωτογραφία

Andre_Kertesz_detail

Ενθρονισμένη στο ορθογώνιο πλαίσιο του κάδρου, μια άποψη δωματίου νοσοκομείου, μέσα σε νηφάλια σιωπή, η ηλικιωμένη γυναίκα, κυνηγά τον κόσμο σε λέξεις που τρέχουν, υποδεικνύοντας πώς είναι να είσαι μόνος και να παρακολουθείς από μακριά.

Andre_Kertesz

Η τολμηρή ματιά του φωτογράφου André Kertesz, (1894-1985), ανασύρει με ευλάβεια μια σκηνή ιδιαίτερη και σπάνια από την στενάχωρη, καθημερινή πραγματικότητα ενός θεραπευτηρίου. Η γηραιά κυρία, με γερμένο το μαντηλοφορεμένο κεφάλι, ασάλευτη, ακούει μόνο την ιστορία του βιβλίου της. Αντιστέκεται στην απομόνωση, με μια μοναχική ασχολία, το διάβασμα. Βαθιά η ταύτιση ζωής και ανημπόριας. Οι δυνάμεις, όμως, της ζωής, της θέλησης, της ελπίδας, δεν έχουν σιγήσει. Φωτίζονται από την πάλλευκη θεατρικότητα της κουρτίνας. Ενισχύονται από τη βαριά, στιλπνή επιφάνεια του κρεββατιού. Μέσα από τα πράγματα που την τριγυρίζουν, αναδύεται η καρτερική γυναίκα.

Ο Kertesz, δεν επιλέγει μια στιγμή δραματοποιημένου πόνου. Δεν υπογραμμίζει το ανθρώπινο αδιέξοδο. Ο χρόνος σταμάτησε με τη λήψη, ο φωτογραφικός χρόνος. Η αυλαία παραμένει ανοιχτή. Κανένα στοιχείο της φωτογραφίας δεν υπαινίσσεται το αύριο. Μόνο συμβολισμοί, με ευαισθησία και εφευρετικότητα δοσμένοι, ”χρησιμοποιούνται” για να εκφράσουν όσα ο φωτογράφος αισθάνεται για πρόσωπα και καταστάσεις αλλά και για εκείνα που υπονοούν τη διττή φύση του ανθρώπινου πεπρωμένου.

Πηγή

Σχολιάστε το άρθρο

 • Ανδρέας Ζαχαράτος

  Το να γράφεις τόσο εύστοχα αναλύωντας ένα δημιουργό-φωτογράφο,μόνο καλό θα κάνει στούς αναγνώστες & επισκέπτες της ιστοσελίδας, ώστε να αγαπήσουν την δημιουργική φωτογραφία & να αναπτύξουν την αισθητική τους παρατηρώντας την καθημερινότητα πάνω σε άλλη βάση.
  Συγχαρητήρια στην Κα Τζένη Λυκουρέζου & στούς υπεύθυνους της ιστοσελίδας.

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   «Ανάπτυξη της αισθητικής και του τρόπου παρατήρησης της καθημερινότητας», ευγενικοί στόχοι για τους οποίους διψάμε.

 • Κυριακοπουλος Χρήστος-Λαφαζάνου Κλεοπάτρα

  Αυτή η φωτογραφία, πραγματικά με συγκλόνισε!Λιτή, ασπρόμαυρή αλλά και τόσο εκτυφλωτική σε απόδοση πιστότητας!Πραγματικά εξαιρετικό το αφιέρωμα και η περιγραφή σου για τον αυθεντικό, μοναδικό στο είδος τους ζωγράφο!

 • Pingback: Διαβάζω, διαβάζεις, διαβάζουμε — People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.