Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Το πέταγμα του χαρταετού

kite

Το σενάριο παιζόταν με ελαφρές παραλλαγές σ’όλη τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, ξεχάστηκε στα φοιτητικά χρόνια και επανέκαμψε δριμύτερο όταν γίναμε πια γονείς με τη σειρά μας.

Το πέταγμα του χαρταετού. Γιατί τί θά’ταν η Καθαρή Δευτέρα χωρίς το πέταγμα του χαρταετού; Λαγάνα, ναι, ταραμοσαλάτα, ναι, όστρακα (μπλιάχ όταν ήμασταν μικρά), βολβοί (μπλιάχ όταν ήμασταν μικρά, ενδεχομένως και μεγάλα), βόλτα στην εξοχή και ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ!

Χάρτινος, ανάλαφρος, πλουμιστός, με τη φουντωτή ουρά του, τα σκουλαρίκια του, τα ζύγια του και την καλούμπα του. Τη καλούμπα που με περισσή αγωνία περιμέναμε να μας δώσει να κρατήσουμε ο πατέρας, για να νοιώσουμε το «τράβηγμα» τις λιγοστές φορές που κατορθώναμε, ο μπαμπάς δηλαδή- να τον υψώσουμε στον αέρα. Γιατί ήταν περισσότερες οι φορές που ο χαρταετός έπεφτε και την καλούμπα τη μαζεύαμε προσεκτικά, ανάμεσα σε θάμνους που τσιμπούσαν, με το φόβο να μη μπλέξει κι άντε να την ξεμπλέξεις.

Φωνές, τούμπες καθώς τρέχαμε, γέλια «Κράτα τον καλά πάνω από το κεφάλι» , «αμόλα ΤΩΡΑ» μόλις φύσαγε κατάλληλα, το θριαμβευτικό θρόισμα όταν ανέβαινε επιτέλους, ο γδούπος και η απογοήτευση όταν έκανε βουτιά και έπεφτε. Μια, δυο, τρεις, πέντε, «άντε παιδιά κουραστήκατε»- ο μπαμπάς δηλαδή κουράστηκε- «του χρόνου θα τα καταφέρουμε καλύτερα».

(αφιερωμένο στους μπαμπάδες όλων των εποχών)

Προβλήματα στο πέταγμα

Συνηθισμένο φαινόμενο αποτελούν τα προβλήματα στο πέταγμα του αετού τα οποία κινδυνεύουν να ‘χαλάσουν’ την Καθαρή Δευτέρα μικρών και μεγάλων. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε;

* Σε περίπτωση που ο αετός δεν πετάει, τρέμει ή κάνει μεγάλους κύκλους και πέφτει κάτω:

-Προσθέστε ουρά.

-Κουνήστε τα ζύγια για να αλλάξετε τη γωνία του αέρα.

-Ο αέρας είναι πολύ δυνατός για το μοντέλο που κατασκευάσατε.

*Σε περίπτωση που ο αετός σας αντιστέκεται στον αέρα αλλά ανεβαίνει με δυσκολία:

-Κουνήστε τα ζύγια, ώστε να αλλάξετε τη γωνία του αέρα.

-Αφαιρέστε ουρά.

-Περιμένετε να φυσήξει δυνατότερος αέρας.

Αποφεύγετε να πετάτε χαρταετό κοντά σε σπίτια ή σε δρόμους διότι μπορεί με οποιαδήποτε πρόσκρουση να χαλάσει, μην ξεχνάτε πως είναι φτιαγμένος από χαρτί στο μεγαλύτερο μέρος του. Επίσης, μην πετάτε χαρταετό κοντά σε δέντρα και αποφύγετε τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάθετε ηλεκτροπληξία. Φοράτε γάντια όταν πετάτε χαρταετό διότι καθώς το σκοινί ξετυλίγεται πολύ γρήγορα μπορεί να πληγώσει τα χέρια σας.

Πηγή

Σχολιάστε το άρθρο

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Ωραίες αναμνήσεις. Έχω κι εγώ τις ανάλογες. Ο δικός μου μπαμπάς έκοβε και χαρτιά , τα περνούσε στο σχοινί και τα βλέπαμε ν’ανεβαίνουν προς τον χαρταετό. Ήταν τα «γράμματα» που του στέλναμε…

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.