Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

H ιστορία του αριθμού 1729

1729Futurama

Στις αρχές του περασμένου αιώνα, ένας Ινδός υπάλληλος του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτοδίδακτος στα μαθηματικά, ο Srinivasa Ramanujan επιμένει να στέλνει στο Πανεπιστήμιο του Cambridge τα θεωρήματα που αποδεικνύει. Δεν κινεί το ενδιαφέρον κανενός καθώς τα περισσότερα είναι ήδη αποδεδειγμένα με μια εξαίρεση. Ο εκεί Βρετανός μαθηματικός Godfrey Hardy, τον προσέχει και αποφασίζει να τον προσκαλέσει στο Πανεπιστήμιο για να δουλέψουν μαζί και να τον επιβλέπει. Πράγμα που γίνεται και ο Ramanujan μένει στην ιστορία ως ένας μεγάλος μαθηματικός στον χώρο της θεωρίας αριθμών.

Βρισκόμαστε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, το φαγητό διανέμεται με το δελτίο, κάνει κρύο και υγρασία και ο Srinivasa Ramanujan αρρωσταίνει βαριά. Ο Hardy τον επισκέπτεται στο νοσοκομείο και φτάνοντας δηλώνει ότι δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο να του πει – πρόσεξε τον αριθμό του ταξί που τον έφερε, 1729, αλλά το βρήκε βαρετό. Ο Ramanujan όμως αντιδρά λέγοντας ότι το 1729 είνια ο μικρότερος δυνατός αριιθμός που μπορεί να γραφτεί με δυο διαφορετικούς τρόπους ως σύνολο δυο (θετικών) αριθμών, ο καθένας εις την τρίτη (α3 + β3). Ο αριθμός μένει έτσι στην ιστορία μαζί με το ανέκδοτό του και ονομάστηκε αργότερα αριθμός των ‘Hardy-Ramanujan’.

ramanujan_numbers

Η ιδιότητα του αριθμού 1729 αναφέρεται από τον Anthony Hopkins στο ρόλο του ιδιότροπου μαθηματικού Robert στην ταινία του 2005 Proof.

Το βίντεο είναι μέρος μια σειράς με τίτλο Numberphile series του παραγωγού Brady Haran.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Σοφία Σαββοπούλου

    Πολύ ενδιαφέρον, ευχαριστούμε. Θα ήθελα να προσθέσω πως ο G.H. Hardy είναι ο ίδιος μαθηματικός που διατύπωσε το 1908 το γνωστό νόμο της Γενετικής Πληθυσμών Hardy-Weinberg .
    Απ’ ότι διαβάζω (https://en.wikipedia.org/wiki/G._H._Hardy), ο συμπατριώτης του γενετιστής R. Punnett (γνωστός κι αυτός σε όσους ασχολούνται με τις διασταυρώσεις της κλασικής Γενετικής από τα περίφημα αβάκιά του) ήταν που γνωστοποίησε στον συμπαίκτη του στο κρίκετ Hardy το πρόβλημα. Λύνοντάς το, ο Hardy έγινε ίσως ο ιδρυτής ενός σπουδαίου κλάδου των εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Παρ’ όλα αυτά, έμεινε πιστός στα καθαρά Μαθηματικά, ίσως γιατί φοβόταν τις χρήσεις των εφαρμογών τους από στρατιωτικούς, για πολεμικούς σκοπούς.
    «I have never done anything ‘useful’. No discovery of mine has made, or is likely to make, directly or indirectly, for good or ill, the least difference to the amenity of the world.» είχε γράψει.
    Οι βιολόγοι θα διαφωνούσαν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.