Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο φωτογράφος Ζαν Ντιεζαίντ (Jean Dieuzaide)

Jean_Dieuzaide

Μυημένος στη φωτογραφία από τον πατέρα του, αρχίζει να εργάζεται σαν φωτορεπόρτερ λίγο πρίν ξεκινήσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Είναι ο μόνος φωτογράφος to 1944 στην απελευθέρωση της Tουλούζης στην Γαλλία και απαθανατίζει εκεί τον Στρατηγό de Gaulle. Θα είναι το πρώτο επίσημο πορτραίτο του Ντε Γκωλ και θα κρεμαστεί σε κάθε δημαρχείο της χώρας. Έτσι γίνεται αμέσως «όνομα», αλλά η οικογένειά του δεν συμφωνεί με την επιλογή του επαγγέλματος και ο Ντιεζαίντ αναγκάζεται να υπογράψει με το ψευδώνυμο «Yan». Θα δραστηριοποιηθεί κυρίως στη νοτιοδυτική Γαλλία, στην Ισπανία και στη Πορτογαλία.

Στην Ισπανία θα ξεχωρίσουμε μία σειρά από διάσημες εικόνες με τον Σαλβαντόρ Νταλί. Ανάμεσα σ’αυτές ίσως ένα από τα πιό γνωστά πορτραίτα του ζωγράφου, όπου είναι μέσα στο νερό μέχρι το λαιμό στην παραλία μπροστά στο σπίτι του στο Port Lligat της Ισπανίας.

jean _dieuzaide_1

Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους φωτογράφους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας της δεκαετίας του 1950, της ρωμανικής τέχνης αλλά και της «Νεκρής Φύσης». Σαν τους ζωγράφους που εμπνεύονται από τη φύση, φωτογράφιζε όσα έβλεπε στο περιβάλλον του που του προκαλούσε συγκίνηση. Η πολύπλοκη χημική επεξεργασία την ώρα της εμφάνισης, σήμα κατατεθέν του Ντιεζαίντ, καθόριζε το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο πάντα προτιμούσε να ονομάζει «Φύση ακόμα ζωντανή».

Το έργο του Ζαν Ντιεζαίντ είναι σημαντικό. Εκτιμάται ότι το αρχείο του αποτελείται από ένα εκατομμύριο αρνητικά. Από το πορτραίτο στο ρεπορτάζ, την αρχιτεκτονική και την διαφήμιση, οι τομείς δραστηριότητας του είναι πολύ διαφορετικοί. Είναι ακόμα σήμερα ο μόνος φωτογράφος που έχει βραβευθεί και με το Prix Niepce (1955) και με το Prix Nadar (για το βιβλίο Catalogne Romane, 1961), χωρίς να αναφερθούμε στις υπόλοιπες επίσης σημαντικές αμέτρητες διακρίσεις του.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.