Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο ανηψιός του Ναπολέοντος του Μεγάλου σ’ένα βαρέλι ρούμι;

frigate_Hellas

Πώς να κρατήσεις έναν δεκαοχτάχρονο στο σπίτι; Το ερώτημα δεν είναι μόνο σημερινό, το ίδιο αντιμετωπίζανε οι γονείς και παλαιότερα, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσεως. Για παράδειγμα, ο πρίγκηπας Paul Marie Bonaparte, δεκαοχτάχρονος φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια το σκάει, χρησιμοποιώντας ξένο όνομα και περνάει στην Ελλάδα μέσω Αγκώνας. Εννοείται κρυφά από τους γονείς του.

Είμαστε στα 1827, στον έβδομο χρόνο της ελληνικής επανάστασης.

Ο πόλεμος της ανεξαρτησίας στην Ελλάδα κλυδωνίζεται επικίνδυνα.

Η Ρούμελη ήταν όλη προσκυνημένη, η Αθήνα πεσμένη, τα ρουμελιώτικα στρατεύματα διαλυμένα, μόνο η Πελοπόννησος ήταν μενεμένη, με τα δύο νησιά, Ύδρα και Σπέτσες.

γράφει στα Απομνημονεύματά του ο Θ. Κολοκοτρώνης.

Η απόβαση του Ιμπραήμ στη Πελοπόννησο κοντεύει να σβήσει κάθε επαναστατική σπίθα και οι αγριότητες που ακολούθησαν ξεσηκώνουν τη κοινή γνώμη της Ευρώπης υπέρ των επαναστατημένων Ελλήνων. ΄Ενα κύμα φιλελληνισμού διαπερνά την Ευρώπη. Ο Paul Marie συνεπαρμένος από αυτόν τον αγώνα έρχεται να πολεμήσει στο πλάι αυτού του μικρού λαού που μάχεται για την ελευθερία του. Εντάσσεται στις διαταγές του Άγγλου ναυάρχου Κόχραν, επιτετραμμένου του ελληνικού στόλου από τα τέλη Μαρτίου του ‘27, και υπηρετεί στη ναυαρχίδα «Ελλάς».

Η μοίρα είχε όμως άλλα σχέδια για τον νεαρό ανηψιό του Ναπολέοντα, στον οποίο θρυλείται ότι έμοιαζε πολύ φυσιογνωμικά. ΄Οταν ο στολίσκος του Κόχραν ήταν αγκυροβολημένος στο στενό έξω από τις Σπέτσες, στις 25 Αυγούστου/ 6 Σεπτεμβρίου του 1827, ο άτυχος Paul Marie, ευρισκόμενος μέσα στη φρεγάτα «Ελλάς», αυτοτραυματίστηκε θανάσιμα την ώρα που καθάριζε το όπλο του.

Το άψυχο σώμα του νεαρού πρίγκηπα μεταφέρθηκε από τους ναύτες απέναντι στις Σπέτσες στη μονή Αγίου Νικολάου. Ο σημερινός επισκέπτης της Μονής μπορεί ακόμη να δει την πινακίδα στο σημείο όπου επί μια πενταετία οι μοναχοί της Μονής , φυλάξανε τη σορό του μέσα σε ένα βαρέλι με ρούμι.

paul_marie_bonaparte

Το 1832, με το τέλος του πολέμου, η σορός παραδόθηκε στο γαλλικό ναυτικό. Μεταφέρθηκε στη Σφακτηρία- το μικρό νησάκι που κλείνει τον κόλπο του Ναυαρίνου- όπου και ετάφη κοντά στον τάφο του επίσης φιλέλληνα Σανταρόζα που είχε πολεμήσει παλαιότερα στη μάχη της Σφακτηρίας και κοντά στα μαυσωλεία των πεσόντων της ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

Ο δεκαοχτάχρονος φιλέλλην Paul Marie Bonaparte, γιός του Lycien Bonaparte, μικρού αδελφού του Ναπολέοντα, αν και δεν εκπλήρωσε το όνειρό του να πολεμήσει στο πλάι ενός λαού που ελάχιστα γνώρισε αλλά συμμερίστηκε το πάθος του για την ελευθερία, μοιράστηκε, μετά θάνατον, το κλέος των πεσόντων της ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Μιας ναυμαχίας- ορόσημο για την έκβαση του Αγώνα κατά την οποία η σύμπραξη τριών στόλων ( αγγλικού, γαλλικού και ρώσικου) επέφερε την συντριπτική ήττα του τουρκοαιγυπτιακού στόλου.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Μαριάννα Καραβασίλη

    Ευχαριστώ πολύ. Τιμή μου! Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία μικρής κλίμακος μεν αλλά ενδεικτική για το φιλελληνικό πνεύμα της εποχής. Αθησαύριστη δε στον διαδικτυακό χώρο. Βέβαια, οποία ταξική διάκριση! Αν ο θανών ήταν ένα απλό ναυτάκι, εννοώ χωρίς πριγκηπικό τίτλο, θα τον είχαν » φάει τα μαύρα τα ψάρια και το αλμυρό νερό» που λέει και το τραγούδι!

  • Pingback: Το ταξίδι της Ελλάδας | Πιερ-Αντουάν Λεμπρέν — People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.