Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η Τέχνη στην εποχή των παγετώνων: η γυναικεία μορφή

ice_age_female

Αγαλματίδια 20 έως 30 000 ετών. Απεικονίζουν γυναικείες μορφές όλων των ηλικιών. Αδύνατες, νέες, ελκυστικές, σε ενδιαφέρουσα, υπέρβαρες από τη μητρότητα… Καμία όμως δεν στέλνει στον (αρσενικό) θεατή ένα μήνυμα ερωτικού καλέσματος παρ’ όλες τις πλούσιες καμπύλες. Τα χέρια τους είναι κολλημένα κατά μήκος του κορμού, τα γόνατα και οι γάμπες ενώνονται πάντα η μια στην άλλη. Ίσως επιχειρείται να δοθεί έμφαση στο «πέρασμα» που αποτελεί η εγκυμοσύνη και ο τοκετός αλλά και στα σχετικά πιστεύω, στους φόβους, στις χαρές με τις οποίες είναι συνυφασμένες οι εμπειρίες αυτές ανάλογα με την εποχή.

Πόσο διαφορετικές μορφές από την σαγηνευτική γυναίκα της κλασσικής εποχής όπως είναι η Αφροδίτη της Μήλου!

Η παρουσίαση του θέματος και των σχετικών εκθεμάτων του Βρετανικού Μουσείου από την επιμελήτρια Jill Cook ολοκληρώνεται με τη σύγχρονη ματιά μιας καλλιτέχνιδας. Η Ghislaine Howard απεικονίζει την κυοφορία και τη γέννα ως πανανθρώπινο ζήτημα που αν μη τι άλλο ενώνει με ένα μυστικό δέσιμο όσες γυναίκες έχουν τη χαρά της συγκεκριμένης εμπειρίας.

 

Η έκθεση Ice Age Art του Βρετανικού Μουσείου ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου και διαρκεί έως τις 23 Μαΐου 2013. Πληροφορίες εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.