Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Αυτόν τον συγγραφέα τον είχα ξεχάσει

1919281421

«Κάθε έθνος, κάθε εποχή, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, πρέπει συχνά να καθορίζει τα όρια ανάμεσα στην ελευθερία και την εξουσία. Γιατί ελευθερία χωρίς εξουσία καταντάει χάος, και εξουσία χωρίς το σεβασμό της ελευθερίας, τυραννία.»

«Ο παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ» και «Η αόρατη συλλογή» καθώς και «Η σκακιστική νουβέλα» είναι τρία διηγήματα του Στέφαν Τσβάϊχ (Stefan Zweig), ενός συγγραφέα που είχα διαβάσει στα παιδικά μου χρόνια και τον είχα ξεχάσει. Τα τρία αυτά πονήματα, όλα γραμμένα με το ίδιο ύφος, μου αποκάλυψαν έναν δεξιοτέχνη του γραπτού λόγου και με γοήτευσαν. Η περιγραφή του Βιβλιομέντελου που αγαπάει το βιβλίο όχι τόσο για το περιεχόμενό του όσο για την υφή του δεσίματός του, για το χαρτί των σελίδων του, για την εκδοτική τους ταυτότητα, οι παρομοιώσεις που συνοδεύουν αυτή την περιγραφή είναι συγκλονιστικές. Ο συλλέκτης που έχει συγκεντρώσει όλα τα χαρακτικά μεγάλων ζωγράφων όπως ο Ντύρερ ή ο Ρέμπραντ αλλά δεν γνωρίζει ότι ο κόσμος γύρω του, όπως τον ήξερε, έχει αλλάξει προς το χειρότερο, είναι επίσης μια μορφή που μένει αξέχαστη. Και τέλος η Σκακιστική νουβέλα με τον ήρωα που δεν θέλει να παίξει ούτε μια παρτίδα σκάκι γιατί φοβάται τις πληγές που αυτή η πράξη ενδέχεται να ξύσει, είναι επίσης ένα δυνατό κείμενο, γραμμένο με το χαρακτηριστικό στυλ του Στέφαν Τσβάϊχ, ενός συγγραφέα, του οποίου αξίζει να διαβάσετε τα βιογραφικά στοιχεία.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.