Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Το μέγεθος μετράει;

fauno_barberini

Διαβάζουμε στο  Science  Mag της 8 Απριλίου για μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στo PNAS. Aφορά στη σημασία του μεγέθους του ανδρικού μορίου στo πόσο ελκυστικός είναι κανείς.

Η διαδεδομένη πεποίθηση ότι το “μακρύτερο είναι και το καλύτερο” χρήζει αλλαγής. Η έρευνα που έρχεται από την Αυστραλία δείχνει ότι ναι μεν το μέγεθος του ανδρικού μορίου έχει σημασία, αλλά από μόνο του αποτελεί μικρό παράγοντα για το πόσο αρρενωπός είναι κανείς. Το πόσο σεξουαλικά ελκυστικός θα είναι ένας άνδρας εξαρτάται περισσότερο από τη σχετική αναλογία μεταξύ ύψους, σχήματος του σώματος και μεγέθους του μορίου του.

Η έρευνα διεξήχθη είτε με απευθείας ερωτήσεις σε γυναίκες ή ζητώντας τους να βαθμολογήσουν την έλξη που τους ασκούν διάφορες εικόνες ανδρών. Τα μοντέλα δημιουργήθηκαν ψηφιακά ως εξής: με βάση δεδομένα από Ιταλούς άνδρες, οι ερευνητές δημιούργησαν 343 εικόνες ανδρών που διέφεραν μεταξύ τους σε μέγεθος του πέους, σε ύψος αλλά και στη σχέση πλάτης και μέσης -στοιχεία που έχουν συσχετισθεί αλλού με την ελκυστικότητα και την επιτυχή αναπαραγωγή. Ο επικεφαλής της έρευνας και οι συνεργάτες του δημιούργησαν στη συνέχεια ένα βίντεο κλιπ και πρόβαλαν τις εικόνες σε μέγεθος ενήλικα άνδρα σε 105 γυναίκες. Κάθε μια παρακολούθησε ένα τυχαίο δείγμα 53 εικόνων και βαθμολόγησε την ελκυστικότητά τους ως σεξουαλικού παρτεναίρ με βαθμό από ελάχιστο 1 στο μέγιστο 7.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μέγεθος του ανδρικού μορίου προσθέτει θετικά στην γοητεία τους αλλά η συσχέτιση δεν είναι μια απλή γραμμική συνάρτηση. Η ελκυστικότητα αυξάνει μεν με σταθερό τρόπο καθώς μεγαλώνει το μέγεθος και φτάνει το μήκος 7,6 εκ. και στη συνέχεια μειώνεται σιγά σιγά. Αυτό γιατί η ελκυστικότητα του μεγέθους του ανδρικού μορίου δεν λειτουργεί ανεξάρτητα αλλά επηρεάζεται από τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε και τα οποία πρέπει να είναι ελκυστικά εξ αρχής. Έτσι, ένα μοντέλο που είναι ψηλό και έχει ανδρικό σώμα σε σχήμα V -με φαρδιές πλάτες και στενούς γοφούς- θεωρείται πιο ελκυστικό από ένα με μικρότερο σώμα, πιο τετραγωνισμένο, ανεξάρτητα από το μέγεθος του μορίου του. Αν κάποιος δεν είναι σωματικά ελκυστικός, το μεγαλύτερο μόριο του κόσμου να έχει, δεν θα του προσθέσει τίποτα στα μάτια των γυναικών.

Έτσι το μέγεθος του ανδρικού μορίου προσθέτει γοητεία σε ψηλούς άνδρες παρά σε μικρόσωμους άνδρες και ένα μικρότερο πέος δεν είναι τόσο μειονέκτημα αν ένας άνδρας είναι ψηλός, σε καλή σωματική κατάσταση, από ότι αν ήταν κοντός και το σώμα του είχε σχήμα πατάτας. Ένα μεγαλύτερο μόριο ή ένα μεγαλύτερο ύψος έχουν περίπου την ίδια επίδραση πάνω στην ανδρική ελκυστικότητα. Παράδειγμα: ένα μοντέλο με 1,85 ύψος και μόριο μήκους 7 εκ. έλαβε ένα βαθμό. Για να λάβει τον ίδιο βαθμό ένα μοντέλο με ύψος 1,70 εκ. θα πρέπει να διαθέτει μόριο μήκους 11 εκ. Μια αύξηση ενός εκατοστού του μήκους του πέους του ψηλότερου μοντέλου θα σημάνει τον διπλασιασμό σε μήκος του κοντύτερου μοντέλου ώστε να κρατηθεί μεταξύ τους η ίδια βαθμολογία. Από ‘κει και πέρα, δεν υπάρχει δυνατότητα αναμέτρησης.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το μέγεθος μετράει και μετράει σε σχέση με άλλους παράγοντες, πράγμα λογικό γιατί τα χαρακτηριστικά σε αναλογία, μάς είναι ελκυστικά. Αλλά μην ξεχνάμε ότι η μελέτη έγινε με προβολές ψηφιακών εικόνων πράγμα που δεν αντικαθιστά τις συνθήκες της πραγματικής ζωής και των ανθρωπίνων σχέσεων. Ίσως να συμπεράνουμε μόνο ότι εξελικτικά αυτή η προτίμηση, να συνέβαλε -την εποχή που δεν είχαμε ρούχα- στην αύξηση του μεγέθους του ανδρικού μορίου στην ιστορία της ανθρωπότητας;

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.