Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Εμπλουτίζοντας τον κόσμο μας

water_flea

Η όλο και εξελισσόμενη τέχνη της μικροσκοπικής φωτογραφίας ξεκίνησε με τον Ρωσο-Αμερικανό φωτογράφο Roman Vishniac, γνωστό για την φωτογραφική αποτύπωση της ζωής των εβραϊκών κοινοτήτων της Ανατολικής Ευρώπης πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκείνος εισήγαγε τον νεολογισμό της «κινηματομικροσκοπίας » αναφερόμενος στις λήψεις που έκανε μέσα από το μικροσκόπιο του. Η παρακολούθηση των μικροοργανισμών και της ποικιλίας τους σε σχήματα, χρώματα και συμπεριφορά τον ενέπνεε τόσο που χαρακτήρισε το διάστημα αυτό ως “τις καλύτερες ώρες της ζωής του”.

Σήμερα, οι φωτογράφοι όπως ο βραβευμένος Ολλανδός Wim van Egmond με αντικείμενο την μικροσκοπική φωτογραφία έχουν στα χέρια τους τις σύγχρονες ψηφιακές δυνατότητες που προσθέτουν σε ευκρίνεια και ευκολία στις λήψεις. Στο ακόλουθο ντοκιμαντέρ του 2012 του NPR που εξιστορεί την ιστορία της μικροσκοπικής φωτογράφισης, ο  van Egmond εξηγεί πώς εξερευνά φωτογραφικά τον μικρόκοσμο εν κινήσει, και τι μαγεία είναι η παρακολούθηση της ζωής που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του. Παροτρύνει δε όποιον αγαπά τη φύση να αγοράσει ένα μικροσκόπιο και να επιχειρήσει ένα σαφάρι στον κόσμο του σπιτιού του! Θα εκπλαγεί απ’το ενδιαφέρον και θα επαναπροσδιορίσει την ίδια του τη θέση του στον κόσμο:

Κοιτάζοντας όλο και πιο κοντά, βλέπουμε περισσότερο, γινόμαστε σοφότεροι και ο κόσμος φαίνεται ευρύτερος.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.