Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Το μυστηριακό έργο του Ron Mueck

ron_mueck_5

Θα τα έχετε ξαναδεί. Tα γλυπτά του Ron Mueck ταράζουν τον θεατή και δεν τα ξεχνά κανείς εύκολα: αναπαριστούν με κάθε λεπτομέρεια -αποστομωτική θα λέγαμε όσον αφορά την ακρίβειά της- τον άνθρωπο, αλλά παραμένουν μακριά από κάθε τι νατουραλιστικό. Κανένα γλυπτό δεν είναι σε φυσικό μέγεθος αλλά είναι είτε πολύ μεγαλύτερο είτε πολύ μικρότερο. Αγάλματα ανθρώπων στην καθημερινότητά τους. Όλη η ποιότητα της καλλιτεχνικής αφήγησης είναι στο βλέμμα ή στη στάση του σώματος.

Γεννημένος το 1958 στην Αυστραλία , ο Ron Mueck ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Δουλεύει τις δημιουργίες του με δύο βοηθούς. Τα έργα του ξεκινούν από μια φωτογραφία που παίρνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης ή την επιλέγει από κάπου και την οποία μετατρέπει σε σκίτσο πριν γίνει ένα μικρό άγαλμα από κερί ή πηλό. Αυτό σφραγίζει την τελική στάση των σωμάτων και την έκφραση που θα έχουν. Κατόπιν γίνεται ένα πήλινο γλυπτό σε τελικό μέγεθος το οποίο δουλεύεται στρώση στρώση με πινέλο και σιλικόνη ώστε να αποδοθούν όλες οι χρωματικές αποχρώσεις του δέρματος. Στο τέλος ράβεται η κάθε τρίχα του σώματος ή της κεφαλής.

Ο υπερρεαλισμός του Mueck μιλάει για τον άνθρωπο, το εύθραυστο της ύπαρξης, την αντίληψη του χρόνου που περνάει, τη συγκίνηση και ως εκ τούτο ή έστω σε δεύτερη φάση αποπνέει μια πνευματικότητα και όχι κάτι γκροτέσκο.

Ron_Mueck_1

ron_mueck_2ron_mueck_3

ron_mueck_4

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.