Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Σημειώσεις για μια φωτογραφία

edward_steichen_detail

Βασικός σύμμαχος στη φωτογραφία του Edward Steichen, (1879-1973), υπήρξε το φως.

Το φως, που βγάζει από τη σιωπή του, το κάθε αντικείμενο, το κάθε πρόσωπο. Το φως που μεταμορφώνει, που επιτρέπει στις δημιουργικές επινοήσεις να σπάζουν το κέλυφος της υπαρκτής πραγματικότητας και να μεταπηδούν σε μια άλλη, επίπλαστη, ποιητική, αστραφτερά ονειρική, όπως εκείνη, της φωτογραφίας μόδας.

edward_steichen

Black, model Margaret Horan in a black dress by Joy Thorpe. New York, 1935.

Σ’ ένα φωτογραφικό παιχνίδι με εμφανή την επιρροή από τις κινηματογραφικές πρακτικές του ’30, τα όρια πραγματικού- φανταστικού, μοιάζουν επιμελώς δυσδιάσπαστα. Η υπερτονισμένη θηλυκότητα και το ακριβό γούστο, στερεότυπα της αστικής κουλτούρας, ενσωματώνονται σε μια θεαματική εικόνα σκηνικής εκκεντρικότητας, όπου το μαύρο, επιλέγεται ως κύριο και εμφατικό στοιχείο. Με έξοχο, αφαιρετικό τρόπο, το επιβλητικό “βάρος” του ανοιχτού πιάνου, χαιρετίζει μελωδικά τη γυναικεία μορφή, μέσα από την απατηλή ακρίβεια της φωτογραφικής πλάνης.

Βαθιές, μαύρες σκιές απλώνονται σ’ όλο το κάδρο. Αόρατοι φωτιστικοί κρουνοί, λαμπρύνουν τη φιλάρεσκη στάση του σώματος, το νωχελικό προφίλ, τα κλειστά μάτια. Τις πτυχώσεις του μαύρου φορέματος, τις αισθητικές λεπτομέρειες. Το άγρυπνο μυστηριακό τοτέμ συμπληρώνει το μύθο της φωτογραφίας, με μια εξωτική πινελιά, διακρίνοντας δυο κόσμους αντιθετικούς, τον γήινο και τον ανιμιστκό, έξυπνο τρικ, γiα μια fashion picture in black.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.