Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Food forest | Ένα δάσος για φάγωμα!

Beacon_Food_Forest_2

Ένα δάσος στη μέση μια μεγάλης πόλης φαντάζει σαν όνειρο. Ένα δάσος με διάφορα καρποφόρα, οπωροφόρα και λαχανικά και όπου ο καθένας μπορεί να πάρει ό,τι θέλει είναι πέρα από κάθε φαντασία. Κι όμως είναι μια υπαρκτή κοινωνική πρωτοβουλία στην πόλη του Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών. Το δάσος Beacon Food forest που αναπτύσσεται θα αναπαραγάγει ένα κλασσικό δασικό οικοσύστημα αλλά τα δέντρα θα αντικαθίστανται με οπωροφόρα, θάμνους κ.τ.λ..

Beacon-Food-Forest-1

Η διαθέσιμη έκταση καλύπτει περίπου 28 στρέμματα, πάνω σε λόφο, είναι κοντά στο κέντρο της πόλης και θα αξιοποιηθεί εθελοντικά βάσει προσεκτικού σχεδίου από τους ίδιους τους κατοίκους των γύρω περιοχών και την ομάδα των φίλων του Food Forest. Θα ακολουθήσουν την προσέγγιση της βιολογικής γεωργίας ώστε να μην απαιτηθεί μεγάλη φροντίδα.

Το δάσος θα περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία δέντρων και φυτών: από μήλα μέχρι μυρωδικά και καρυδιές, ακόμα και εξωτικά φρούτα όπως ο ανανάς, καθώς θα επωφεληθούν – όπως περιγράφουν – από την κλίση του εδάφους για περισσότερη έκθεση στον ήλιο. Ελπίζουν μάλιστα να καλύψουν το 5% των σχετικών αναγκών της πόλης. Τα πάντα θα είναι ελεύθερα διαθέσιμα στον περιηγητή του δάσους.

Η ιδέα αυτή έρχεται από το 2004 και την Ολλανδία με τα επονομαζόμενα «Smulbos» αλλά δεν μπήκε ποτέ σε εφαρμογή.

Παρόμοια προσπάθεια είναι επίσης αυτή RHS Britain in Bloom, μια κίνηση πολιτών στην Βρετανία όπου κάθε δημόσιο τετράγωνο γης διαθέσιμο αξιοποιείται από τους πολίτες για την καλλιέργεια δέντρων και λαχανικών προς ελεύθερη διάθεση όλων.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.