Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Στρατιωτικοί και επιστήμονες (1) | Από το οδόμετρο στο κοντέρ!

odometre01

Τον 3ο αιώνα προ Χριστού, η Σικελία είναι ελληνική και η θεά της σοφίας και του πολέμου, η Αθηνά, πετάει προς τις Συρακούσες όπου ζει ο Αρχιμήδης. Ο μεγάλος άνδρας μοιράζει το χρόνο του μεταξύ της μελέτης της γεωμετρίας και της εργασίας του ως μηχανικός του στρατού του Έλληνα τυράννου της πόλης, Ιέρων ο Δεύτερος. Ένας στρατιωτικός μύθος συνδυάστηκε με τη ζωή του μαθηματικού: κατά τη διάρκεια του 2ου πολέμου μεταξύ Ρώμης και Καρχηδώνος, λέγεται ότι ο Αρχιμνήδης χρησιμοποίησε δυνατούς καθρέπτες για να βάλει φωτιά στα πανιά των πλοίων του ρωμαϊκού στόλου. Ο μύθος εξακολουθεί να υπάρχει παρ’όλο που καταρίφθηκε πολλές φορές από πανεπιστημιακούς.

Ένα πραγματικό γεγονός είναι όμως ότι ο Αρχιμήδης εφηύρε πολλά μηχανήματα χρήσιμα για την υπεράσπιση της πόλης και για τον στρατό. Προβληματισμένος για το ποιός ήταν ο καλύτερος τρόπος να μετρήσει αποστάσεις, δημιούργησε ένα μηχάνημα που ο εφυέστατος μηχανισμός του σχετίζεται με τις ιδιότητες του κύκλου, το σχήμα που εκτιμούσε τόσο πολύ. Ο μηχανισμός του οδόμετρου βασίζεται στο γεγονός ότι η περίμετρος ενός κύκλου ξεδιπλώνεται σε ένα συγκεκριμένο μήκος: σε κάθε στροφή της ρόδας ένα βοτσαλάκι έπεφτε σε μια κάσα. Σαν τον Κοντορεβυθούλη, αρκούσε να μετρήσει κανείς τα βότσαλα που είχαν συλλεχθεί για να μάθει το μήκος της απόστασης που είχε διανύσει.

Αυτό το απλό μοντέλο έπαιξε σημαντικότατο ρόλο κατά την ρωμαϊκή κατάκτηση γιατί βελτίωσε την οργάνωση των μετακινήσεων του Ρωμαϊκού στρατού και την καλύτερη διαχείριση του χρόνου πορείας και ξεκούρασης. Επέτρεψε δε να ορειοθετηθούν τα κατακτημένα εδάφη και οι περιβόητοι ρωμαϊκές οδοί να σημανθούν με χιλιομετρικά σημάδια.

Από τους Ρωμαίους μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες του στρατού βασίζονται ουσιαστικά στον ίδιο τρόπο μέτρησης. Ο Καναδός γεωλόγος, William Logan, βελτίωσε το οδόμετρο ώστε να μπορεί να κάνει μια γεωλογική χαρτογράφηση του Καναδά. Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου οι στρατοί Νοτίων και Βορείων βασίστηκαν σ’αυτόν τον μηχανισμό για να χαράξουν δρόμους, να σχεδιάσουν σιδηροδρόμους και να χτίσουν γέφυρες. Σήμερα, το μηχάνημα είναι διαφορετικό αλλά είναι ακόμα ο ίδιος μηχανισμός του Αρχιμήδη που επιτρέπει τις ακριβείς μετρήσεις από τους υπαλλήλους των δημοσίων οδών και κάνει τους οδηγούς να γνωρίζουν με το χιλιομετρικό κοντέρ, την απόσταση που διένυσαν. Από τους Ρωμαίους στρατιώτες στον σημερινό μηχανόβιο, το οδόμετρο έχει διασχίσει πάνω από είκοσι αιώνες ιστορίες.

Πηγή.
Μετάφραση: Φαίδρα Σίμιτσεκ

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.