Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

To σύνδρομο του Σουίδα και το ξυράφι του Όκκαμ

Sourakov

Σύνδρομο του Σουίδα δεν νομίζω να υπάρχει στην επιστήμη αλλά είναι το όνομα που έδωσα σε μια κατάσταση που μου συμβαίνει αρκετά συχνά και την παρατήρησα για πρώτη φορά στην εφηβεία.

Έτυχε κάποια στιγμή ν’ακούσω μια ραδιοφωνική εκπομπή στην οποία αναφερόταν πολλές φορές το λεξικό του Σουίδα. Τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, κάτι θα άκουγα πάλι ή κάπου θα έπεφτε το μάτι μου σε εφημερίδες ή βιβλία και θα έβρισκα ξανά μπροστά μου τον Σουίδα.

Από τότε, όποτε ακούω ή διαβάζω κάτι που μου είναι άγνωστο και στη συνέχεια, περίπου τηλεπαθητικά, το βρίσκω συνεχώς μπροστά μου, θυμάμαι εκείνη την πρώτη μου συνάντηση με τον Βυζαντινό λεξικογράφο του Ι’ αιώνα που έγραψε ένα μεγάλο και σημαντικό ελληνικό λεξικό, με πλούσιο υλικό ιστορικών γνώσεων και αποσπάσματα Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων.

Πρόσφατα το σύνδρομο ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά με λέξεις-κλειδιά «το ξυράφι του Όκκαμ». Ξαφνικά το ξυράφι του Όκκαμ άρχισε να με κυνηγάει. Το συναντούσα παντού, σε βιβλία, σε περιοδικά, στο διαδίκτυο. Ποιός ήταν λοιπόν αυτός ο Όκκαμ και ποιά εγκλήματα είχε διαπράξει με το επικίνδυνο ξυράφι του; Η φαντασία μου οργίασε μέχρι που η εγκυκλοπαίδεια με προσγείωσε:

Γουλιέλμος ο εξ Occam, 1270-1347. Άγγλος σχολαστικός φιλόσοφος εκ των διασημοτέρων, άσπονδος πολέμιος της κοσμικής εξουσίας του Πάπα. Θεωρείται πρόδρομος της μεταρρυθμίσεως του Λουθήρου.

Όσο για το ξυράφι του, σύμφωνα με το λήμμα της Βικιπαίδειας «είναι επιστημονική αρχή, η οποία αποτελεί την βάση της μεθοδολογικής απαγωγής και αποκαλείται επίσης αρχή της οικονομίας.

Στην απλούστερη διατύπωσή του, το Ξυράφι του Όκκαμ εκφράζεται ως εξής:

Κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απαραίτητες.

Στα λατινικά διατυπώνεται ως:

Pluralitas non est ponenda sine necessitate

Η φράση αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί πολύ ελεύθερα ως εξής:

Όταν δύο θεωρίες παρέχουν εξ ίσου ακριβείς προβλέψεις, πάντα επιλέγουμε την απλούστερη.

Αλλά για να επανέλθω στην αρχή και στο σύνδρομο του Σουίδα, αν πάσχετε και εσείς από αυτό, το πιθανότερο είναι να μην έχετε καμμιά σοβαρή ασθένεια, απλώς μια ανίατη φιλομάθεια και αγάπη για το διάβασμα, οπότε τέτοιες συμπτώσεις θα σας συμβαίνουν συχνά στη διάρκεια του βίου σας

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.