Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Έρευνα σε υψόμετρο 5 364 μέτρων

xtreme_everest

H πρώτη αναρρίχηση στην κορυφή του Έβερεστ από τους Edmund Hillary και Tenzing Norgay έγινε πριν ακριβώς 60 χρόνια και συγκεκριμένα στις 29 Μαΐου 1953.

Σήμερα, μια άλλη ιδιαίτερη αποστολή πραγματοποιείται εκεί αυτό το διάστημα, ως μέρος της πρωτοβουλίας Xtreme Everest, μια μεγάλη προσπάθεια για την κατανόηση των επιπτώσεων της μείωσης της παροχής οξυγόνου στο ανθρώπινο σώμα. Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν τα ζωτικά όργανα δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο; Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις ανεπάρκειας αναπνοής, καρδιακής προσβολής, εμφράγματος αλλά και στο 90 τοις εκατό των ασθενών της εντατικής που υποφέρουν από έλλειψη οξυγόνου; Γιατί μερικοί άνθρωποι αντέχουν περισσότερο στη μείωση του οξυγόνου από άλλους; Πώς καταφέρνουν μερικοί αθλητές να φτάνουν στην κορυφή του Έβερεστ ακόμα και χωρίς παροχή οξυγόνου; Υπάρχουν διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο στην ικανότητα δέσμευσης στον οργανισμό του οξυγόνου, διανομής του στον οργανισμό ή ακόμα στα επίπεδα χρήσης του για την παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού;

Οι απαντήσεις έρχονται σταδιακά από ένα τεράστιο βρετανικό ιατρικό ερευνητικό εγχείρημα που ξεκίνησε το 2007 σε έναν παγωμένο σταθμό του Έβερεστ 2 000 μέτρα από την λεγόμενη περιοχή θανάτου. Συγκεκριμένα βρίσκονται στα 5 364 μέτρα όπου τα επίπεδα οξυγόνου είναι δυο φορές λιγότερα από ότι στο επίπεδο μηδέν της θάλασσας (στο Έβερεστ τα επίπεδα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα είναι το ένα τρίτο). Συμπεριλαμβάνει ιατρούς, επιστήμονες και μια ομάδα υγιών εθελοντών που δέχτηκαν να υποβληθούν σε μια σειρά από έντονες φυσικές δοκιμασίες μέσα στους τρεις μήνες παραμονής τους στο σταθμό. Εκεί, δυο τεράστιες τέντες λειτουργούν ως εργομετρικό εργαστήριο εξοπλισμένο με όργανα όπως ποδήλατα εξάσκησης, αναλυτές αερίων, φυγόκεντρους αλλά και δυνατότητα ανάλυσης αίματος. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ιδιαίτερα δύσκολες για όλους όχι μόνο λόγω της έλλειψης οξυγόνου αλλά και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών (-30 oC τη νύχτα και -10 οC τη μέρα).

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι η διαφορά βρίσκεται στο κυτταρικό επίπεδο και στην απόδοση που έχει η καύση του οξυγόνου στα μιτοχόνδρια όπως επίσης και στο ρόλο που παίζει το νιτρικό οξύ, ένα μικρό μόριο που εμπλέκεται σε πολλές φυσιολογικές και παθολογικές διαδικασίες του σώματος και ρυθμίζει τη διαστολή των αγγείων άρα και την παράδοση περισσότερου οξυγόνου.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.