Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Σαν να βρίσκεσαι εκεί

Stereograph_as_an_educator

Η στερεοσκοπία είναι μια απλή φωτογραφική τεχνική που εφευρέθηκε το 1850 και που βασίζεται στο εξής: μια ίδια φωτογραφική λήψη γίνεται πάνω σε δυο διαφορετικά αρνητικά την ίδια ακριβώς στιγμή. Έτσι οι δυο φακοί της στερεοσκοπικής φωτογραφικής μηχανής λειτουργούν σαν τα δυο μάτια ενός προσώπου. Αφού εκτυπωθούν οι φωτογραφίες είτε σε χαρτί είτε σε διαφανές υπόστρωμα, ο θεατής εξοπλισμένος με ένα ιδιαίτερο ζευγάρι γυαλιών που μοιάζουν με κιάλια, παρατηρεί τις δυο εικόνες συγχρόνως και ξαναβρίσκει έτσι την ψευδαίσθηση του τρισδιάστατου. Με αυτόν τον τρόπο, στιγμές του παρελθόντος, όπως αυτές που συνδέονται με ένα ταξίδι ή έναν πόλεμο, αποδίδονται με μεγάλη ζωντάνια.

verdun_exposition

Η έκθεση “Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος σε τρεις διαστάσεις” που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στη Γαλλία προτείνει μια τέτοια συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών – 1 000 φωτογραφίες του μετώπου μεγεθυμένες σε γιγάντιες διαστάσεις – και διαβάζουμε ότι οι επισκέπτες της έκθεσης βγαίνουν συγκλονισμένοι από την παρουσίαση, έχοντας βρεθεί σε μια πραγματικότητα που έσβησε έναν αιώνα πριν και από την οποία δεν υπάρχουν πια επιζήσαντες.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.