Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Όργουελ και Χάξλεϊ

orwell

Δυο συγγραφείς που προσπάθησαν να φανταστούν το μέλλον και έγιναν διάσημοι κυρίως χάρη στα βιβλία τους 1984 και Θαυμαστός καινούριος κόσμος, ο Τζ. Όργουελ  και ο Άλντους Χάξλεϊ, παρουσιάζονται σ’αυτά τα σκίτσα του Stuart McMillen και εκθέτουν τις ιδέες τους. Πρόκειται για εικαστική αναπαράσταση του βιβλίου του Neil Postman γύρω από την τηλεόραση με τίτλο Amusing Ourselves to Death που γράφτηκε το 1985 και προειδοποιούσε για το πώς αυτό το μέσον θα έφερνε απότομη πτώση στο πνευματικό επίπεδο του ανθρώπου.

orwell_2

orwell_3

Ας δούμε, όμως, τι φοβόταν ο Όργουελ και τι ο Χάξλεϊ. Ο πρώτος φοβόταν εκείνους που θα απαγόρευαν την ανάγνωση βιβλίων, ο δεύτερος φοβόταν ότι ο κόσμος δεν θα διάβαζε καθόλου βιβλία. Ο Ο. φοβόταν εκείνους που θα μας στερούσαν την ενημέρωση, ο Χ. εκείνους που θα μας έδιναν τόση πολλή ώστε να μας καταντήσουν ζώα παθητικά κι εγωκεντρικά. Ο Ο. φοβόταν πως θα μας έκρυβαν την αλήθεια, ο Χ.ότι η αλήθεια θα πνιγόταν σε μια θάλασσα από άσχετα πράγματα. Ο Ο. φοβόταν πως ο πολιτισμός μας θα πιανόταν αιχμάλωτος, ο Χ.ότι ο πολιτισμός μας θα χανόταν μέσα στην κοινοτοπία.

Συμπερασματικά, ο Ο. φοβόταν πως ό,τι μισούμε θα μας καταστρέψει ενώ ο Χ. πως θα μας καταστρέψει ό,τι αγαπάμε.

orwell_4orwell_5orwell_6

orwell_7

orwell_8

orwell_9

orwell_10orwell_11orwell_12

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.