Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η ιστορία του design σε έξι κινούμενα σχέδια

design

Eίστε μεταμοντέρνος ή ανήκετε στην κίνηση του Bauhaus;”. Mε αυτήν την ερώτηση ξεκινά το αφιέρωμα του Open University με έξι κινούμενα σχέδια για την ιστορία του design. Από το νεο-γοτθικό design, στην ερασιτεχνική προσέγγιση ή στο Bauhaus έως τον μεταμοντερνισμό, περνώντας από το αμερικάνικο βιομηχανικό design και τον μοντερνισμό, το design είναι συνδεδεμένο με την κάθε ιστορική στιγμή και την κοινωνική πραγματικότητα της κάθε εποχής. Να προβληματιστούμε για άλλη μια φορά αν θα είναι το επάγγελμα του μέλλοντος;

Η γοτθική αναγέννηση ήταν μια από τις κύριες τάσεις του design του 19ου αιώνα. Οι υπέρμαχοί της πίστευαν ατράνταχτα στη ρομαντική ιδέα που θέλει τα αντικείμενα να έχουν νόημα και να φαίνονται ως τέτοια ενώ τα σχέδια βασίζονταν σε φόρμες και σχήματα που χρησιμοποιήθηκαν τον μεσαίωνα.

Η κίνηση “Arts and Crafts”«Τέχνες και δημιουργία» ξεκίνησε γιατί οι άνθρωποι κουράστηκαν από τις μηχανές. Υπέρμαχη των απλών εργατών και των τεχνιτών, προώθησε οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Το κίνημα Bauhaus ήταν κατ’αρχήν ένα διαφορετικό σχολείο όπου οι φοιτητές του λάμβαναν εκπαίδευση σε πολλές τέχνες και διάφορους τύπους design με στόχο η τέχνη, η βιοτεχνία και η τεχνολογία να γίνουν ένα.

Ο Μοντερνισμός, μια από τις κύριες μορφές του design του 20ού αιώνα ήταν μια ιδεολογία που έδινε έμφαση στη λειτουργία και αυτή καθόριζε τη μορφή. Η προσέγγιση εξυμνούσε την ανθρώπινη εξυπνάδα, τη δημιουργικότητα και έναν ριζοσπαστικό τρόπο σκέψης, ακόμα και αν αυτό έφερνε το δημιούργημα στα όρια του παραλόγου.

Με το τέλος της Μεγάλης παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης του 1929 (Great Depression), της οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ, το κίνημα American Industrial Designers εισήγαγε την εποχή της μαζικής κατανάλωσης και της χρηστικής τέχνης: γυαλιστερά, εξεζητημένα και όμορφα αντικείμενα, από το αυτοκίνητο ώς τα οικιακά είδη που όλοι ήθελαν να αποκτήσουν άρα να αγοράσουν.

Το λίγο είναι βαρετό! Πέρα από μια καλλιτεχνική τάση, η κίνηση των Μεταμοντέρνων είναι ένας τρόπος σκέψης, που αποκηρύσσει τον συμβατικό τρόπο κατανόησης του κόσμου. Τα πράγματα δεν είναι μεμονωμένα και απομονωμένα το ένα από το άλλο γιατί τα όρια είναι θολά, σε τέτοιο βαθμό που μπορούν να επιφέρουν μεγάλες κοινωνικές αλλαγές.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.