Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ίδρυση του “Phenomene Center”

Human_genome

Του Ηλία Καζάνη*

Είμαστε ό,τι τα γονίδιά μας προδιαγράφουν ή μήπως ό,τι το περιβάλλον επιτρέπει στα γονίδια μας να προδιαγράψουν;

Τα τελευταία αρκετά χρόνια η απάντηση έμοιαζε απλή: είμαστε αυτό που περιγράφεται στο γενετικό μας κώδικα, μόνο που ο κώδικας αυτός αλλάζει (αργά αν είσαι άνθρωπος πολύ πιό γρήγορα αν είσαι βακτήριο) υπό τη συνεχή πίεση του περιβάλλοντος και μέσω της διαδικασίας της εξέλιξης. Άρα, μας έλεγαν, αρκεί να διαβάσεις το γενετικό κώδικα ενός ανθρώπου για να μάθεις ποιός είναι (αν είναι επιρρεπής στην κατάθλιψη, την ψύχωση, τον έρωτα ή τον τζόγο) αλλά και τι μέλλεται να πάθει (παχυσαρκία, άννοια ή καρκίνο). Το έκανε η Ατζελίνα Τζολί, το ζητούν όλο και περισσότεροι εργοδότες στις ΗΠΑ…

Τότε, γιατί η πλήρης αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γενετικού κώδικα δε φαίνεται να οδήγεί σε τρανταχτές καινοτομίες στην ιατρική; Ήδη από το 1949 ο Davis (Davis BD, 1949 -) είχε παρατηρήσει πως δεν αρκεί να μεταλλάξεις ένα γονίδιο για να αλλάξει η συμπεριφορά, ο φαινότυπος, ενός βακτηρίου. Εκτός από το γενετικό υλικό σημαντικό ρόλο –σε ζωντανό χρόνο και όχι μέσω της εξέλιξης- παίζουν και άλλοι πολλοί παράγοντες (όπως η θερμοκρασία και η σύσταση του νερού, οι πρωτείνες που είχαν φτιαχτεί πριν τη μετάλλαξη).

Τώρα πιά, έχουμε βάσιμες υποψίες πως το ΕΑΝ και ΠΟΤΕ κάποιος θα εκδηλώσει το φαινότυπο που του προδιαγράφει το γονιδίωμά του (π.χ το εάν θα αρρωστήσει ή εάν θα θεραπευτεί) εξαρτάται και από δεκάδες άλλους παράγοντες όπως τα φάρμακα που έχει πάρει (ηθελημένα ή άθελά του μέσω επιμολύνσεων του νερού ή των τροφών), οι ουσίες που αναπνέει, οι ιοί και τα βακτήρια που έτυχε να συμβιώνουν μαζί του.

Η υπόθεση λοιπόν είναι πως το σύνολο αυτών των παραγόντων που αποτελεί το «φαινοαποτύπωμα» του οργανισμού («phenome») σε συνδυασμό με το γονιδίωμά («genome») προσδιορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πιθανότητες εμφάνισης συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.

Η απόδειξη ή διάψευση αυτής της υπόθεσης θα επιχειρηθεί στο καινούριο ερευνητικό κέντρο (MRC-NIHR Phenome Centre) που εγκαινιάστηκε στις 5 Ιουνίου στο Imperial College of London υπό τη χρηματοδότηση των Medical Research Council και National Institute for Health Research. Διευθυντής του είναι ο κ Jeremy Nicholson** καθ. Βιοχημείας, Διευθυντής στο τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου του ICL.

Στο κέντρο αυτό, το οποίο χρησιμοποιεί την υποδομή (σε εργαστηριακό υλικό και τεχνογνωσία) των πρόσφατων Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου (κυρίως από τους ελέγχους αντι- ντόπινγκ) εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα ούρων και αίματος θα αναλύονται ως προς τη σύστασή τους (σε ενδογενείς και εξωγενείς ουσίες) και θα συσχετίζονται με το γενετικό κώδικα και την παθολογία των δοτών. Απώτερος σκοπός είναι η δυνατότητα ανάπτυξης εξατομικευμένων θεραπευτικών σχημάτων και φυσικά η πρόληψη.

*Ilias Kazanis, PhD, Senior Research Associate in Neurosciences, Cambridge Stem Cell Institute and Department of Veterinary Medicine, University of Cambridge.

** Professer Nicholson BSc, PhD, C.Biol. F.I.Biol. FRSA, FRC.Path. C.Chem. FRSC., is head of The Department of Surgery and Cancer at Imperial College where he founded the world’s largest research groups in metabolic science. Chair In Biological Chemistry,Head of Department Department of Surgery & Cancer. 

Πηγή

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.