Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τρεις κυρίες του Ιμπρεσσιονισμού

by_Berthe_Morisot

Εκτός από τον Μονέ, τον Μανέ, τον Ρενουάρ και τα άλλα πολλά ανδρικά ονόματα του Ιμπρεσσιονισμού, το ρεύμα αυτό ακολούθησαν και μερικές γυναίκες, οι οποίες δεν κατάφεραν να γίνουν τόσο διάσημες, αν και τα έργα τους είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Πιο γνωστή ανάμεσά τους η Berthe Morisot, η οποία παντρεύτηκε τον αδελφό του Μανέ. Ζωγράφισε πορτραίτα, σκηνές της καθημερινής ζωής, και τοπία με ωραία απαλά χρώματα. Οι πίνακές της αποπνέουν μια γαλήνη και δημιουργούν μια αισιοδοξία στον θεατή. Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι παρά τον κύκλο που την περιέβαλε, σαν ζωγράφος υπήρξε αυτόφωτη, το ύφος της είναι καθαρά δικό της.

Berthe_Morisot_Le_berceau_(The_Cradle)_1872

morisot_berthe

Η Αμερικανίδα Mary Cassatt έζησε πολλά χρόνια στη Γαλλία και έκανε παρέα με τον Ντεγκά, τον οποίο θαύμαζε. Εκείνος την μύησε και στην τέχνη των χαρακτικών. Η Cassatt δημιούργησε πολλά πορτραίτα, κυρίως γυναικών με παιδιά. Στα έργα της μπορεί κανείς να διακρίνει την επιρροή πολλών διαφορετικών ιμπρεσσιονιστών ζωγράφων.

Mary_Cassatt_Woman_with_a_Pearl_Necklace

a_kiss_for_baby_anne_1897

Η Marie Bracquemond είναι η λιγότερο γνωστή από τις τρεις, ίσως λόγω του πολέμου που υπέστη από τον επίσης ζωγράφο σύζυγό της, ο οποίος δεν ενέκρινε το ρεύμα του Ιμπρεσσιονισμού. Η Braquemond φιλοτέχνησε κυρίως πορτραίτα και γυμνά και επηρεάστηκε πολύ από τον Γκωγκέν, τον οποίο γνώρισε προσωπικά. Στους πίνακές της αντικατοπτρίζεται η θλίψη που γέμιζε την καθημερινότητά της.

Marie_Bracquemond_Self_Portrait

Sur_la_terrasse_a_Sevres

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.