Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μια πραγματικά τρομακτική ορχήστρα

alexandermccallsmith

Ο Alexander McCall Smith είναι ένας συγγραφέας-φαινόμενο. Γεννήθηκε στην Ροδεσία, -τη σημερινή Ζιμπάμπουε- το 1948, είναι σκωτσέζικης καταγωγής, έκανε το διδακτορικό του στη Νομική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στην πόλη όπου ζει σήμερα με τη γυναίκα του και τις δυο του κόρες. Στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κατέχει έδρα επίτιμου καθηγητή. Μέχρι το 2002 υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του British Medical Journey αλλά ο λόγος για τον οποίο είναι περισσότερο γνωστός είναι το βιβλίο του The No.1 Ladies’ Detective Agency που γράφτηκε το 1999 και έγινε ένα από τα πιο διάσημα μπεστ-σέλλερ παγκοσμίως. Από τότε ο McCall Smith αποδείχτηκε τρομερά δημιουργικός και έγραψε πάρα πολλά βιβλία, δημιουργώντας ήρωες που επανεμφανίζονται σε διάφορα μυθιστορήματα, όπως είχε κάνει παλιότερα η Άγκαθα Κρίστι με τον Πουαρώ και την Μις Μαρπλ. Οι ήρωες του πολυγραφότατου McCall Smith, που έχει γράψει επίσης αρκετά παιδικά βιβλία, είναι η φιλόσοφος Isabel Dalhousie, ο καθηγητής Δρ Φον Ίγκελφελντ και άλλοι.

Όσο για τον ίδιο τον Alexander McCall Smith, εκτός από το να γράφει ευχάριστα μυθιστορήματα που εκτός από διασκεδαστικά είναι και καλογραμμένα και προδίδουν την ευρεία μόρφωση του συγγραφέα, έχει και ένα άλλο χόμπυ: το φαγκότο. Με αυτό το μουσικό όργανο συμμετέχει στην Πραγματικά τρομακτική ορχήστρα (Really Terrible Orchestra), την οποία ίδρυσε μαζί με έναν επιχειρηματία το 1995. Επηρεασμένοι από τη χαρά που αντλούσαν τα παιδιά τους παίρνοντας μέρος στις σχολικές ορχήστρες, οι δυο άντρες θέλησαν να βρουν κάτι παρόμοιο. Και επειδή δεν το βρήκαν, αποφάσισαν να το δημιουργήσουν οι ίδιοι. Κατά τα λεγόμενά τους:

Η Πραγματικά τρομακτική ορχήστρα υπάρχει για να ενθαρρύνει όσους δεν κατάφεραν να παίξουν μουσική είτε λόγω έλλειψης ταλέντου είτε από κάποιον άλλο παράγοντα, για να τους δώσει τη δυνατότητα να παίξουν μαζί με άλλους παρόμοια στερημένους μουσικούς. Πολιτική της ορχήστρας είναι να μην κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους διαφόρους βαθμούς ικανότητας και στα διάφορα είδη μουσικής, ή στο ρεπερτόριο κάθε εποχής. Η Πραγματικά τρομακτική ορχήστρα ελπίζει να υπάρξει και περαιτέρω πτώση του επιπέδου ώστε να τονιστεί η δέσμευσή της, το να δώσει δηλαδή πρόσβαση σε όλους.

Σχολιάστε το άρθρο

  • …κάθε άνθρωπος έχει μέσα στην καρδιά του έναν χάρτη της χώρας του κι η καρδιά δεν σ’αφήνει ποτέ να ξεχάσεις αυτόν τον χάρτη. Α.McCall Smith «The No.1 Ladies’ Detective Agency»

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.