Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

«Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς αλήθεια»

Sagrada_Familia_nave_roof_detail

Sagrada Familia, Casa Mila ή αλλοιώς Λα πεδρέρα, (το λατομείο), Casa Battlo, Park Guell, Palau Guell. Ονόματα οικεία σε όποιον έχει επισκεφτεί την Βαρκελώνη ή έχει απλώς θαυμάσει από βιβλία και φωτογραφίες το έργο του αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαουντί, ο οποίος είναι το σύμβολο της πόλης αυτής.

Πανταχού παρών κάθε στιγμή στα μάτια του τουρίστα, με το πρωτοποριακό για την εποχή του, αλλά και για σήμερα ακόμα, αρχιτεκτονικό του στυλ, με τις καμπύλες, τις παράξενες επιφάνειες, τα ζωηρά χρώματα, τα παραμυθένια σχήματα.

Θα μπορούσε να είναι κιτς αλλά δεν είναι. Θα μπορούσε να είναι παρανοϊκό αλλά δεν είναι. Είναι τέχνη και μάλιστα τέχνη που την καταλαβαίνουν και την αποδέχονται όλοι, κι ας παραπέμπει τόσο πολύ στον σουρρεαλισμό. Κι όμως ο καθένας μας μπορεί να ερμηνεύσει την τέχνη αυτή με τον δικό του τρόπο. Ο Γκαουντί με τα κτίσματά του μιλάει στον καθένα μας ξεχωριστά και μας μαγεύει. Γινόμαστε παιδιά όταν παρατηρούμε τα παράξενα σχήματά του στο Πάρκο Guell,

σ’ένα από τα υψώματα της όμορφης Βαρκελώνης. Και δεν ξέρουμε πώς να ερμηνεύσουμε τα ιδιόρρυθμα ψηφιδωτά του, τα παράξενα ζώα του, τις μαγικές στοές του, όπως δεν ξέρουμε τι να σκεφτούμε και για την Σαγράδα Φαμίλια, την μεγάλη εκκλησία που ο Γκαουντί ξεκίνησε το 1883 αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει, αφού το 1926 χτυπήθηκε από ένα τραμ και πέθανε.

Η πίστη του αρχιτέκτονα στον Θεό, τον είχε κάνει να εγκαταλείψει το 1910 κάθε άλλο έργο και να αφιερωθεί στην κατασκευή της εκκλησίας της Αγίας Οικογενείας.

Ο Antoni Gaudí i Cornet γεννήθηκε στην επαρχία Baix Camp της Καταλωνίας το 1852. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Βαρκελώνη και, όπως διαβάζουμε στην Βικιπαίδεια, παράλληλα πήρε μαθήματα ιστορίας, γαλλικής γλώσσας, οικονομικών, φιλοσοφίας. Οι βαθμοί του ήταν μέτριοι και όταν ο διευθυντής της Σχολής του έδωσε το πτυχίο του, του είπε:

Μόλις δώσαμε ακαδημαϊκό τίτλο είτε σ’έναν ανόητο ή σε μια ιδιοφυία. Ο καιρός θα δείξει.

Παραλαμβάνοντας το πτυχίο, λέγεται ότι ο Γκαουντί είπε με χιούμορ σ’έναν φίλο του, τον γλύπτη Llorenç Matamala,

Llorenç, λένε ότι τώρα είμαι αρχιτέκτων.

Ο καιρός έδειξε ότι ο Γκαουντί υπήρξε ιδιοφυία και το όνομά του ταυτίστηκε με τον καταλανικό μοντερνισμό, ενώ στην πορεία πολλοί επηρεάστηκαν από τις πρωτότυπες φόρμες του, από την μοναδική του ματιά πάνω στη γεωμετρία και τους όγκους. Ο Λε Κορμπυζιέ τον αποκάλεσε

γλύπτη της πέτρας, του πηλού και του σιδήρου.

Όσο για τον ίδιο τον δημιουργό, εκείνος είχε πει:

Η ομορφιά είναι η λάμψη της αλήθειας, και καθώς η τέχνη είναι ομορφιά, δεν υπάρχει τέχνη χωρίς αλήθεια.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Πραγματικά ο Γκαουντί ήταν περισσότερο γλύπτης παρά αρχιτέκτων. Οι πολυάριθμοι επισκέπτες της Βαρκελώνης κάνουν ουρές για να μπουν στην Πεδρέρα, όπου το εισιτήριο κοστίζει δεκαεπτά ευρώ!

 • Μίνα Καραγιάννη

  Η Βαρκελώνη είναι ο Γκαουντί και ο Γκαουντί είναι η Βαρκελώνη.
  Η αξιοποίηση της κληρονομιάς του είναι συστηματική.
  Η πόλη αγαπά και τιμά έναν άνθρωπο που την στόλισε με τόσο πρωτοποριακά οικοδομήματα.
  Ήταν ιδιαίτερος καλλιτέχνης αλλά και άνθρωπος. Νομίζω ότι είναι σαν τον Vincent για την ζωγραφική. Μοναδικός!

 • Μίνα Καραγιάννη

  Κυρίως με την Αρλ, αλλά όχι όταν τον σκεφτόμαστε έχουμε παχιές πινελιές δυνατών χρωμάτων όχι την Αρλ.

 • Pingback: Τουρίστας στην Βαρκελώνη — People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.