Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Philip Glass

philip_glass

Τα μικρά ηχεία από το στερεοφωνικό μου βρίσκονταν τακτοποιημένα τριγύρω σε όλο το δωμάτιο, στο ταβάνι, στους τοίχους, στο πάτωμα, έτσι που, όταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι μου άκουγα τη μουσική, ήταν σαν να ήμουν πιασμένος στα δίχτυα και στον ιστό της ορχήστρας. Αυτό που ήθελα να ακούσω πρώτο απόψε ήταν το »… το cd εκείνου του Αμερικανού, του Philip Glass...». Ξαπλωμένος ανάσκελα, με το πρόσωπο στραμμένο στο ταβάνι, άκουγα τη ροή των πανέμορφων εκείνων ήχων! Τα τρομπόνια έτριζαν χρυσοκόκκινα κάτω από το κρεβάτι, ενώ πίσω από το κεφάλι μου οι τρομπέτες τραγουδούσαν με τριπλή ασημόφλογα και πιο πέρα δίπλα στην πόρτα, τα τύμπανα κυμβάλιζαν μέσα στα σπλάχνα μου κι έβγαιναν ξανά κρατσανίζοντας σαν καραμελένιοι κεραυνοί. Και μετά,  σαν ένα πουλί καμωμένο θαρρείς από το πιο σπάνιο ουράνιο μέταλλο ή σαν ασημένιο κρασί που κυλούσε μέσα σ’ένα διαστημόπλοιο, με τη βαρύτητα να είχε χάσει πια όλη τη σημασία της, ξεκίνησε το σόλο του βιολιού πάνω από όλα τα έγχορδα – και τα έγχορδα αυτά έμοιαζαν να υφαίνουν ένα μεταξένιο κλουβί γύρω από το κρεβάτι μου. Κι έπειτα το φλάουτο και το όμποε να ανοίγουν τρύπες σαν σκουλήκια από πλατίνα σ’ ένα χοντρό, χοντρό και μαλακό ζαχαρωτό από χρυσό και ασήμι.

Στην δεκαετία του 1970 εδραιώνεται ο όρος μινιμαλισμός ως πειραματικό στυλ το οποίο αφορά στη συνεχή επανάληψη σύντομων μουσικών μοτίβων με απλό ορμονικό ιδίωμα, ακραία οικονομία μέσων και μεγάλη αυστηρότητα. Ο Philip Glass γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1937. Είναι ένας παραγωγικός συνθέτης και από τους πρωτοπόρους στο είδος του μινιμαλισμού. Κάποιοι ίσως να έλεγαν ότι μέσα από την μουσική του γίνεται ολόκληρος σαν minister verbi divini εκφράζοντας έτσι μέσα από τους ήχους του πενταγράμμου την εσώτερη δύναμη του, την δύναμη ενός αναζητητή με στόχο να αλλάξει τον κόσμο.

 Ενδιαφέρομαι πολύ για τους ανθρώπους που κοιτούν τον κόσμο και τον μεταμορφώνουν μέσα από τη δική τους πνευματική ανάπτυξη. Φιλιπ Γκλας

Έχει γράψει πολλά έργα και έχει συνεργαστεί με πλήθος καλλιτεχνών πάνω σε ποικίλα θέματα. Έχει γράψει έργα για το δικό του συγκρότημα που ίδρυσε ο ίδιος,το Philip Glass Ensemble, καθώς για όπερες,θεατρικά μουσικά έργα, εννέα συμφωνίες, οκτώ κοντσέρτα, σόλο δουλειές, κουαρτέτα εγχόρδων και μουσική για κινηματογράφο. Η μουσική του δεν αρκείται στην ποσοτική αύξηση μουσικών εξάρσεων δηλαδή σε μια ποσοτική αλλαγή αλλά κάνει ένα βήμα μπροστά επιδιώκοντας την ποιοτική αλλαγή – το πέρασμα από μια κατάσταση σε μια άλλη καθώς επωμίζεται την ξενάγηση της ψυχής του κάθε ακροατή σε ένα μουσικό ταξίδι όπου το σώμα φαντάζει πολύ μακρινό.

 

 Οι παραδόσεις καταρρέουν και εκρήγνυνται παντού  – όλα συνδέονται, καλώς ή κακώς, και δεν μπορούμε πλέον να παριστάνουμε ότι όλοι ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους επειδή βρισκόμαστε σε διαφορετικές ηπείρους. Philip Glass.

Στην αρχή του άρθρου παρατίθεται ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Anthony Burgess “Το κουρδιστό πορτοκάλι’’.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.