Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Maruja Mallo

maruja_mallo_1

H Maruja Mallo (Μαρούχα Μάγιο) υπήρξε Ισπανίδα ζωγράφος. Σπούδασε σε σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης μεταξύ 1922 και 1926. Ήρθε σε επαφή με σημαντικές μορφές της γενιάς της, όπως ο Λόρκα, ο Νταλί, ο Μπουνιουέλ, οι οποίοι ήταν φίλοι της. Το 1928 ο φιλόσοφος José Ortega y Gasset, διακρίνοντας το ταλέντο της, την βοήθησε να διοργανώσει μια σημαντική έκθεση που έδωσε ώθηση στην καλλιτεχνική της πορεία.

maruja_mallo_2

Η Μ.Μ. εργάστηκε για θεατρικές παραστάσεις, δίδαξε σε Σχολή Κεραμεικής, έγραψε άρθρα για την Τέχνη και το 1932 έκανε ένα ταξίδι στο Παρίσι όπου γνώρισε τους Ελυάρ, Μιρό, Ντε Κίρικο και Μαγκρίτ μεταξύ άλλων. Τα έργα της άρχισαν να επηρεάζονται από τον σουρρεαλισμό. Εξ αιτίας του Ισπανικού Εμφυλίου, έφυγε για την Αργεντινή και έζησε εκεί, στο Μπουένος Άϊρες 25 χρόνια. Το 1965 επέστρεψε στην Μαδρίτη όπου όλοι την είχαν ξεχάσει και μόνο το 1995, λίγο πριν τον θάνατό της την τίμησαν με ένα παράσημο και ένα βραβείο.

maruja_mallo

Σήμερα η τέχνη της αρχίζει να προσελκύει και πάλι το ενδιαφέρον του κοινού. Οι γυναικείες της μορφές, οι αυτοπροσωπογραφίες της που έχουν κάτι από Φρίντα Κάλο, οι πολυπρόσωπες συνθέσεις της που παραπέμπουν στον Ντιέγκο Ριβέρα, τα ιδιαίτερα σχήματα που απεικονίζει στους πίνακές της, όλ’αυτά και άλλα πολλά είναι τα στοιχεία του έργου της που αξίζει να το γνωρίσουμε.

maruja_mallo_3

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.