Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Κρυμμένη τέχνη σε βιβλία

art_in_books_4

Όσο περισσότερες είναι οι ενδείξεις ότι το τυπωμένο βιβλίο τείνει προς εξαφάνιση, τόσο πιο πολλούς τρόπους ανακαλύπτουν οι βιβλιόφιλοι για να δείξουν πόσο πολύτιμο και αγαπητό σ’όλο τον κόσμο είναι το «φετίχ»  τους. Συνήθως ανατρέχουν στην ιστορία για να υποστηρίξουν την ανάγκη ύπαρξης αυτών των σπουδαίων αγαθών, που λέγονται χαρτί, μελάνι, πανί και δέρμα.

Mια προηγούμενη αναδημοσίευση εδὠ στο People & Ideas με υπογραφή librarian μας είχε κατατοπίσει γύρω από τα ex libris ενώ είχαμε γνωρίσει επίσης και τα γοητευτικά μυστικά της μεσαιωνικής βιβλιοδεσίας.

Σήμερα προχωράμε σε άλλες λεπτομέρειεςτης διακόσμησης ενός βιβλίου με την παρακάτω ανάρτηση.

Το Πανεπιστήμιο της Άϊοβα στις Ην. Πολιτείες έχει στην κατοχή του μια τετράτομη σειρά επιστημονικών βιβλίων από το 1837, τα οποία περιέχουν κρυμμένα έργα τέχνης. Πρόκειται για ζωγραφισμένες εικόνες που αποκαλύπτονται μόνο όταν ανοίξει κανείς με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα βιβλία. Η ιδέα αυτή φαίνεται ότι ξεκίνησε τον 17ο αιώνα στην Ιταλία από τον Cesare Vecellio, έναν εξάδελφο του Τισιανού.

art_in_books_2

Θαυμάστε τις λεπτομέρειες που απεικονίζονται στο σύνολο των σελίδων ενός κλειστού ή μάλλον μισάνοιχτου βιβλίου. Η τέχνη αυτή με τον καιρό έγινε μόδα, αλλά μια μόδα διακριτική, που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά.

art_in_books_1

Πηγή

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.