Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τα Lego και η δημιουργικότητα

Lego_Color_Bricks

To 2012 τα Lego γιόρτασαν τα ογδοηκοστά γενέθλιά τους. Εφευρέθηκαν -όπως αφηγείται πολύ ωραία το ακόλουθο κινούμενο σχέδιο- από έναν Δανό ξυλουργό, τον Ole Kirk Christiansen, που λόγω οικονομικής δυσχέρειας άλλαξε το επάγγελμα του σε κατασκευαστή ξύλινων παιχνιδιών και περίμενε 17 χρόνια για να φτάσει η εταιρεία του στη μαζική παραγωγή.

Σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, τα παιδιά παίζουν δημιουργώντας ελεύθερα ένα σωρό κατασκευές που μπορεί κανείς να βρει σε όλες τις μορφές: από τα χρωματιστά κλασσικά τουβλάκια, σε μια σειρά από βιντεοπαιχνίδια, σε ρομπότ που κατασκευάζονται ακόμα και σε μια κινηματογραφική ταινία που θα βγει στις αρχές του επόμενου έτους.

Το παιχνίδι αυτό καλλιεργεί τη δημιουργικότητα στα παιδιά αλλά και προσφέρει μοναδικά στους ενήλικες επαγγελματίες. Από το 2010, όλο και περισσότερο γίνονται αντιληπτές οι άπειρες δημιουργικές δυνατότητες και εφαρμογές που διαθέτει. Έτσι το πρόγραμμα Lego Serious Play δημιουργήθηκε από τη δανέζικη εταιρεία και μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές επαγγελματικές καταστάσεις με το σκεπτικό ότι το ομαδικό παιχνίδι εν ώρα εργασίας απελευθερώνει το μυαλό, χτίζει δεσμούς μεταξύ των παικτών, βοηθάει στη επικοινωνία, στη δημιουργικότητα και στην εύρεση νέων ιδεών, όλα αυτά πολύ πιο αποτελεσματικά από το αν κάθονταν όλοι γύρω από ένα τραπέζι. Πάνω από 250 οργανώσεις όπως το ΙΚΕΑ, η ΝΑSΑ ή η ελληνική KPMG, έχουν δοκιμάσει αυτού του τύπου τα εργαστήρια. Το πρόγραμμα είναι ελεύθερο για χρήση στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εκπαιδευτεί κανείς για να το αξιοποιήσει, αλλά χρειάζεται μόνο να αγοράσει τα μπλοκ.

Τα κομμάτια Lego προκαλούν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον και εκτός του κόσμου των επιχειρήσεων καθώς διαθέτουν μια αξία εικονική και μεταφορική που αφήνει πολλά περιθώρια για να εκφράσει κανείς οποιαδήποτε ιδέα αλλά και να την υλοποιήσει. Η εταιρεία έχει καταλάβει σαφέστατα ότι ο ρόλος της είναι πέρα από την παραγωγή απλών παιδικών παιχνιδιών και στοχεύει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Δείτε παρακάτω τις εύγλωττες αφίσσες από μια διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας.

lego_builders_of_tomorrow_1

lego_builders_of_tomorrow_2

lego_builders_of_tomorrow_3

Μάλιστα, φέτος το καλοκαίρι στο Billund της Δανίας άνοιξαν οι πόρτες ενός σχολείου από το προνήπιο μέχρι τα 16 που θα ακολουθεί το πρόγραμμα IB και θα χρησιμοποιεί εκτενέστατα τα Lego για να ενισχύσει τη δημιουργικότητα των μαθητών. Το σχολείο θα δέχεται κατά το ήμισυ παιδιά από τη Δανία ενώ τα υπόλοιπα θα είναι παιδιά από όλο τον κόσμο με δίδακτρα κοντά στα 400.- ευρώ το μήνα.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.