Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Gil Elvgren | O «γκουρού» των pin-up girls

Elvgren_pin_up_3

Pin up, μία λέξη που φέρνει αμέσως στο μυαλό μας εικόνες γυναικών σε πόζες λίγο σέξυ και μας πηγαίνει στην δεκαετία του 1950.

Σε μία εποχή όπου τα ταμπού ήταν ακόμα ισχυρά, οι διαφημίσεις για να προκαλέσουν μπορούσαν ναι μεν να αναδείξουν κάποια στοιχεία του γυναικείου σώματος, αλλά χωρίς όμως να φαίνονται ποτέ πολύ πραγματικές. Ο Gil Elvgren ήταν ένας δάσκαλος του είδους. Οι πελάτες του ήταν οι Coca-Cola, Ovaltine, General Electric και o εκδοτικός οίκος Brown & Bigelow και μεταξύ 1930 και 1970 ζωγράφισε πολλές αφίσσες και ημερολόγια με υποδηλωτική παράσταση.

Ένα πρώτο στάδιο στη δημιουργία του έργου ήταν η σκηνοθεσία  της σκηνής και η φωτογράφιση ενός μοντέλου. Τις περισσότερες φορές ήταν η ίδια η  σύζυγός του , αλλά και κάποιες ηθοποιοί όπως για παράδειγμα η Κίμ Νόβακ.  Τα κριτήρια επιλογής ήταν λίγα και όχι πολύ αυστηρά, αλλά πάντα τα μοντέλα έπρεπε να είναι εκφραστικά.

Ύστερα ζωγράφιζε, χρησιμοποιώντας λαδομπογιές, μία γυναίκα που έχει πρόσωπο δεκαπεντάχρονης και σώμα εικοσάχρονης, υπερβάλλοντας ελαφρώς στο μήκος των ποδιών, στον όγκο των μαλλιών ή και του στήθους. Το συχνότερο, οι πίνακες, ήταν ένας καμβάς 76×61 εκ. Ακολουθούσε το τύπωμα σε χιλιάδες αντίτυπα. Τα πρωτότυπα είναι αποθηκευμένα στα αρχεία της Brown & Bigelow.

Elvgren_pin_up

Elvgren_pin_up_2

Με την υπερβολή, το «γκλάμορ» και την εξιδανίκευση της γυναίκας, ο παραγωγικός Gil Elvgren κατάφερνε να τραβά την προσοχή των ανδρών που κρατούσαν στα χέρια τους το προϋπολογισμό του σπιτιού! Σήμερα ακόμα, οι pin ups του δεν έχουν χάσει από τη γοητεία τους και θα είναι για πάντα όμορφες!

εξιδανίκευση

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.