Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

O λογοτέχνης Λευκάδιος Χερν | Από τη Λευκάδα στην Ιαπωνία

Lafcadio_Hearn_2

Τα Επτάνησα έχουν χαρίσει στην ελληνική και την ιταλική λογοτεχνία μεγάλους συγγραφείς και ποιητές όπως είναι ο Σολωμός, ο Φώσκολος, ο Κάλβος και άλλοι πολλοί. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Λευκάδιος Χερν, από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Ιρλανδό. Ο Χερν γεννήθηκε στην Λευκάδα, εξ ού και το μικρό του όνομα. Αξίζει να διαβάσετε την βιογραφία του, τα βήματα της περιπετειώδους ζωής του που τον οδήγησαν μέχρι την Ιαπωνία όπου παντρεύτηκε και έζησε μέχρι τον θάνατό του. Την χώρα αυτή την αγάπησε τόσο ώστε πήρε το ιαπωνικό όνομα Κοϊζούμι Γιακούμο.

Lafcadio_Hearn_1

Εδώ διαβάσαμε το ακόλουθο ποίημά του και μπορείτενα δείτε ένα βίντεο για τον ίδιο αλλά και για μια παλιά ιαπωνική ιστορία με τίτλο Οσιντόρι, την οποία μετέγραψε. Αν δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε τους υποτίτλους, θα βρείτε και εδώ το κείμενο, ολοκληρωμένο, σε μετάφραση του Σωτήρη Χαλικιά.

Eίμαι εγώ ένας,
Είμαι μια και μόνη ψυχή.
Όχι, εγώ είμαι ένα πλήθος,
ένα ασύλληπτο πλήθος.
Είμαι γενεά των γενεών
αιώνας των αιώνων
Αμέτρητες είναι οι φορές
που η συρροή όλων αυτών που είμαι
σκορπίστηκε στο άπειρο
για να συγκεντρωθεί και πάλι
Ίσως, αφού στο μεταξύ καώ
Eπί τρισεκατομμύρια αιώνες
στις διάφορες δυναστείες των ήλιων
τα καλύτερα από αυτά που είμαι
θα μπορέσουν να σμίξουν και πάλι.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.