Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τρία βιβλία για το αλβανικό έπος

epos40

Χιόνι. Χιόνι. Χιόνι. Νομίζω ότι είναι ο κοινός τόπος αναφοράς και των τριών βιβλίων – μαρτυριών από το αλβανικό μέτωπο. Αυτό το αδυσώπητο χιόνι που σκεπάζει τα πάντα, αυτό καθώς κι η βροχή και η λάσπη. Αργές, λεπτομερείς αναφορές στην καθημερινότητα της στρατιωτικής ζωής, στο και σε συνθήκες πολέμου αυστηρά έως και παράλογα τηρούμενο στρατιωτικό πρωτόκολλο, στη γενναιότητα και στον χαμό τόσων ανθρώπινων ψυχών – 7.948 νεκρούς μέτρησε ο πόλεμος στην Αλβανία– στη πλειοψηφία τους απλοί φαντάροι.

Μεγαλοψυχίες απλών ανθρώπων που κλήθηκαν να πολεμήσουν και πρόσφεραν γενναιόδωρα τις δυνάμεις τους, τα μέλη του σώματός τους που τα θέρισαν οι όλμοι και τα κρυοπαγήματα, έως και την ίδια τους τη ζωή. Μικροψυχίες επίσης απλών ανθρώπων που έκλεψαν (από τ’ άρβυλα και τα τιμαλφή του νεκρού φαντάρου ως τα σπίτια των χωριανών για λίγο φαί), λιποτάκτησαν από φόβο, σκότωσαν όχι σαν μαχόμενοι αλλά με τη λάμψη του φονιά στο μάτι.

Μέσα από αυτά τα βιβλία ζούμε μέρα με την ημέρα την έναρξη του πολέμου, την επιστράτευση, την ατέλειωτη πορεία προς τα βουνά της Αλβανίας, που κούρασε πρόωρα ανθρώπους και ζώα, τις άδοξες μάχες αλλά και τις πάμπολλες νίκες πριν καταρρεύσει το Μέτωπο. Και μετά τη πίκρα, την αγωνία και το μαρτύριο της επιστροφής στην Αθήνα– πεζή- μέσα από την γερμανοκρατούμενη ελληνική ύπαιθρο.

Ευσυνείδητοι πολεμιστές και οι τρεις συγγραφείς αλλά όχι πολεμοχαρείς, φιλαλήθεις, πατριώτες χωρίς πατριωτικές εξάρσεις, καταγράφουν με ματιά ψύχραιμη τις προσωπικές τους μαρτυρίες, διαφωτιστικές για την κατάσταση στο Μέτωπο και την πολλαπλώς οδυνηρή οπισθοχώρηση.

TOMNHMATHSGRIAS

Άγγελος Βλάχος : «Το μνήμα της γριάς». Το χιόνι και ο θάνατος κυριαρχούν σε αυτό το συγκρατημένο συναισθηματικά χρονικό από τη θητεία στο αλβανικό μέτωπο του, διπλωμάτη στο επάγγελμα, συγγραφέα.

—————-

Oplitis

Δημήτριος Λουκάτος : «Οπλίτης στο αλβανικό μέτωπο. Ημερολογιακές σημειώσεις 1940-41″. Ανθρωποκεντρισμός, σαφήνεια, και παρατηρητικότητα. Για τα πάντα. Μέχρι και παρατηρήσεις λαογραφικού ενδιαφέροντος έχει περιλάβει στο ημερολόγιό του ο, μετέπειτα καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, γνωστός λαογράφος.

—————

0001475

Γιάννης Μπεράτης : Το πλατύ ποτάμι. ‘ Αρτια μυθιστορηματική αφήγηση της πορείας στο αλβανικό και στην οπισθοχώρηση του εθελοντή στο μέτωπο και μετέπειτα λογοτέχνη. Διαβάζεται απνευστί και αποτελεί σημείο αναφοράς για το ‘Επος και την οπισθοχώρηση. Ο Μπεράτης έδωσε και μια συνέχεια με το επίσης πολύ ενδιαφέρον “Οδοιπορικό του ‘ 43” που του στοίχισε και την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Τύπου όπου εργαζόταν ως μεταφραστής.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.