Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

The Butler | Όταν το Χόλιγουντ δεν είναι Χόλιγουντ

The_Butler_Forest_Whitaker

Σπανίως καταφέρνει χολιγουντιανή ταινία να με συγκινήσει ή έστω να μου κινήσει το ενδιαφέρον. Με την εξαίρεση του Φόρεστ Γκαμπ πριν πολλά χρόνια και του Μπάτλερ σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο αυτές ταινίες έχουν ιστορικό φόντο και απεικονίζουν μια Αμερική όχι αγγελικά πλασμένη, καθόλου χολιγουντιανή δηλαδή. Φαίνεται, λοιπόν, πως για να μ’αρέσει μια ταινία του Χόλιγουντ πρέπει αυτή να μην έχει λάμψη από Χόλιγουντ ούτε τυποποιημένες καταστάσεις ούτε εξιδανικευμένους ήρωες.

Lee_Daniel_The_Butler_Forest_Whitaker_David_Oyelowo

Ο μαύρος μπάτλερ του τίτλου που τον ερμηνεύει πολύ καλά ο Φόρεστ Ουίτακερ, υπηρέτησε πολλούς λευκούς προέδρους των Ην. Πολιτειών μέσα στον Λευκό Οίκο. Έτσι ακριβώς, άσπρη και μαύρη, υπήρξε η ζωή του που ξεκίνησε στον Νότο την εποχή που οι δικοί του ήταν ακόμα σκλάβοι και περνούσαν τα πάνδεινα.

Πολύ προσεκτικά και χωρίς υπερβολές δίνει ο σκηνοθέτης Λη Ντάνιελς το πέρασμα από εκείνη την απίστευτη εποχή με τους αφέντες, τους δούλους, την φοβερή Κου Κλουξ Κλαν μέχρι την εξέγερση των Αφροαμερικανών για τα δικαιώματά τους, τον αγώνα κατά του ρατσισμού από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και φτάνει ώς την ημέρα που ένας μαύρος γίνεται τελικά πρόεδρος της Αμερικής.

Εξαιρετικά βρήκα ότι παίζει η Όπρα Γουίνφρεϊ την σύζυγο του μπάτλερ ενώ εμφανίζονται πολλοί και διάφοροι διάσημοι ηθοποιοί σε μικρότερους ρόλους.

the_butler

Αναπόφευκτα, με όσα συμβαίνουν γύρω μας, δεν μπορεί παρά να σκεφτεί κανείς ότι ο ρατσισμός ζει και βασιλεύει και προέρχεται από διάφορους χώρους και έχει στόχο πολύ περισσότερες ομάδες απ’όσες βάζει ο νους μας. Υπάρχουν πολλά είδη ρατσισμού και καλό θα είναι κάθε φορά που κατηγορούμε κάποιον για ρατσιστή να σκεφτόμαστε αν και εμείς οι ίδιοι είμαστε αναμάρτητοι και να προσπαθούμε με πιο ανοιχτό μυαλό να κατανοήσουμε τον διπλανό μας. Είναι δύσκολο φυσικά να μην είναι κανείς απόλυτος όταν υπερασπίζεται τα πιστεύω του, να κρατάει την ψυχραιμία του και να συμπεριφέρεται πολιτισμένα και ειρηνικά, αλλά κάτι τέτοιες ταινίες έρχονται για να μας ανοίξουν τα μάτια.

Προσωπικά αισθάνομαι πως το φιλμ αυτό μου πρόσφερε πολλά.

Περισσότερα εδώ μαζί με ένα βίντεο για την ταινία

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Μίνα Καραγιάννη

    Εκτός εάν το Χόλιγουντ αποφάσισε ότι δεν θέλει να δείξει ότι είναι Χόλιγουντ..

    • Aς πούμε ότι ήταν μια ταινία πιο «σεμνή» από τις συνήθεις μεγαλοστομίες του Χόλιγουντ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.