Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τιμή σ’εκείνον… | Κωνσταντίνος Καβάφης

constantin_cavafis

Έτος Καβάφη φέτος αλλά στο People & Ideas έχουμε αναφερθεί στο έργο του ποιητή ήδη πολλές φορές από τότε που πρωτοεμφανιστήκαμε στο διαδίκτυο.

«Όχι άλλη Ιθάκη»,  θ’αναφωνήσετε σίγουρα αγαπητοί μας αναγνώστες, «όχι άλλες Θερμοπύλες!» Και θά’χετε δίκιο.

Πόση κατάχρηση έχει γίνει στους συμβολισμούς αυτών των δύο ποιημάτων. Αξιόλογοι αλλά και ανάξιοι  άνθρωποι έπιασαν τους στίχους του ποιητή στο στόμα τους δίνοντάς τους άλλη διάσταση ή αμαυρώνοντάς  τους αντίστοιχα.

Είναι φυσικό, όμως.

Κάθε γενιά ανακαλύπτει, ή νομίζει πως ανακαλύπτει, καινούριο νόημα στην ποίηση του Καβάφη.

Κάθε γενιά μαγεύεται από τη μελωδία της ιδιόρρυθμης γλώσσας του ποιητή, από τον κυνισμό του, την ειρωνεία του, την υποδόρεια μελαγχολία του, από τη φιλοσοφία του. Από την ανθρώπινη αδυναμία του.

Μια ζωή τον διαβάζουμε και δεν τον χορταίνουμε. Κάθε λέξη του χτυπάει σε διαφορετικό νεύρο της ύπαρξής μας, φωτίζει διαφορετικά τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας. Τα λόγια του πάντα λίγα, λιτά και σοφά.

Στον ποιητή αυτόν, του οποίου φέτος γιορτάζουμε 150 χρόνια από τη γέννηση, έλαχε η τιμή να γράψει για τις Θερμοπύλες, για το ξεχωριστό τους νόημα. Ο ποιητής αυτός είχε την τύχη να κάνει τέτοιο «ωραίο ταξείδι»  στα ύδατα της λογοτεχνίας.

Τιμή λοιπόν σ’εκείνον  που εξύψωσε τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.