Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ανακαλύψτε την ομορφιά των μαθηματικών ακόμα και αν δεν τα καταλαβαίνετε!

a_birds_ballet

Το βίντεο “Η ομορφιά των μαθηματικών” των Yann Pineill και Nicolas Lefaucheux της Parachute.tv είναι μια εκπληκτική μετάφραση σύνθετων και αφηρημένων μαθηματικών συναρτήσεων στη γλώσσα του πραγματικού κόσμου. Η κινούμενη τρίπτυχη εικόνα δείχνει αριστερά μια συνάρτηση, στο κέντρο τη γραφική της παράσταση και δεξιά την αντιστοιχία της στον φυσικό κόσμο όπως για παράδειγμα στο ρεύμα, στα φράκταλς, στα τυχερά παιχνίδια, στην κίνηση της σβούρας κ.τ.λ. Η έμπνευση των δημιουργών μάλλον πηγάζει από την ανάγκη που είχαν να δώσουν μια αντικειμενική άποψη στην ομορφιά παρά να εξυμνήσουν την επιστήμη ή τα μαθηματικά. Το ακόλουθο απόφθεγμα συνοδεύει το βίντεο:

Τα μαθηματικά, αν τα αντιληφθεί κανείς σωστά, περιέχουν όχι μόνο την αλήθεια αλλά και την απόλυτη ομορφιά – μια ομορφιά κρύα και λιτή, χωρίς τις υπέροχες παγίδες της ζωγραφικής ή της μουσικής – Bertrand Russell

Ίσως η επαφή σας με τα μαθηματικά να ήταν επιφανειακή ακόμα και τραυματική αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα νοιώσετε μαγεμένοι.

Σημειώνουμε ότι η ανάγκη να δοθεί στη διδασκαλία των μαθηματικών μια οπτική επεξηγηματική άποψη έχει κατανοηθεί από πολλούς όπως έχουμε αναφέρει παλαιότερα εδώ ή εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.