Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μυθολογία και Αρχαίοι Έλληνες ήρωες από τη σκοπιά των Βρετανών

mythology

H Lucy Coats, συγγραφέας ενός παιδικού βιβλίου για την ελληνική μυθολογία, μιλάει για τον Όμηρο, τους ήρωές του αλλά και τους αγαπημένους της μύθους. Από την συνέντευξη που μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρη στα αγγλικά απομονώσαμε το σημείο όπου απαντά στην ερώτηση «Ποιός είναι ο αγαπημένος σας μύθος;»

Απάντηση:

Όλοι με ρωτάνε το ίδιο. Ναι, έχω έναν αγαπημένο μύθο αλλά είναι μάλλον παράξενος. Μ’αρέσει η ιστορία της Νυκτός και των Μοιρών. Η Νυξ ήταν η θεά της νύχτας και ο μανδύας της κάλυπτε τον ουρανό τα βράδια. Είχε τρεις κόρες, τις Μοίρες. Ήταν η Κλωθώ, η Άτροπος και η Λάχεσις που υφαίνουν τον ιστό της ζωής. Αυτές αποφασίζουν ποιά θα είναι η μοίρα σου και κόβουν τα νήματα όταν πρόκειται να πεθάνεις. Λατρεύω το μυστήριο του μύθου αυτού.

Ας δούμε, όμως, και τον Αριστοφάνη μέσα από την σκοπιά των Βρετανών και συγκεκριμένα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου που σας έχουμε παρουσιάσει και άλλες φορές.

Μια σύντομη ταινία κινουμένων σχεδίων εξηγεί περιληπτικά την υπόθεση της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη, του μεγαλύτερου κωμικού της αρχαιότητας.

Παρακολουθήστε τους άντρες με τον σηκωμένο φαλλό κάτω από τον μανδύα τους να διαπραγματεύονται με την Λυσιστράτη τον τερματισμό της ερωτικής αποχής.

Η σειρά «Έλληνες ήρωες» και πάλι από το Open University αναφέρεται στην Οδύσσεια και την Ιλιάδα του Ομήρου αλλά και στο πώς εξελίχθηκε η παρουσίαση των πρωταγωνιστών τους ανά τους αιώνες. Ο Οδυσσέας παραπονιέται για το ότι οι Ρωμαίοι και ειδικά ο Βιργίλιος τον παρουσίασαν ως πονηρό και μετέτρεψαν το όνομά του σε Ulysses ενώ το Χόλιγουντ εκμεταλλεύθηκε την αίγλη του στο έπακρο.

Φυσικά το θέμα της ομοφυλοφιλίας είναι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους παραγωγούς του επεισοδίου για τον Αχιλλέα. Το καρτούν αναφέρεται στον τρόπο που παρουσιάστηκε ο ήρωας όχι μόνο από τον Όμηρο, αλλά και από τον Αισχύλο και από τον ζωγράφο Ρούμπενς.

Τέλος, υπάρχει και ο Ηρακλής με τους 12 άθλους του. Εδώ εμφανίζεται σαν λαϊκός βαρύμαγκας που κακόπεσε στα χέρια της εταιρείας Ντίσνεϊ.

Αλήθεια εσάς ποιός είναι ο αγαπημένος σας μυθολογικός ήρωας;

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.