Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η κλιματική αλλαγή σε αφορά, σήμερα κιόλας!

anthropocene

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα και με διάφορους τρόπους στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και στις εκτιμήσεις που κάνει η επιστημονική κοινότητα για το μέλλον του πλανήτη και το δικό μας. Τονίσαμε το πόσο δυσοίωνες είναι αυτές οι εκτιμήσεις ενώ αφορούν σε ένα σχετικά κοντινό μέλλον -μόλις δυο δεκαετίες- όπου κινδυνεύουμε να εξαντλήσουμε, αν δεν κάνουμε τίποτα και συνεχίσουμε τη σημερινή τάξη πραγμάτων, το περιθώριο που έχουμε, απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα, ατομικά και συλλογικά, αλλάζοντας τον τρόπο που καταναλώνουμε και ζούμε – από τις μεταφορές, την ενέργεια, τί και πόσο καταναλώνουμε μέχρι το πώς παράγουμε τη τροφή μας και τί τρώμε. Πολλοί όμως συμφωνούν ότι ένας σημαντικός λόγος που καθυστερεί την αλλαγή νοοτροπίας και των κοινωνικών δομών είναι ότι ακόμα και σήμερα το πρόβλημα μας φαίνεται μακρινό και κάπως αφηρημένο. Χρειάζεται να βρεθούν τρόποι να νοιώσουμε ότι η εμπλοκή στην επίλυση του είναι απαραίτητη και συμπληρωματική της όποιας μακρόχρονης σχετικής πολιτικής των κρατών, αν υπάρχει.

Αυτήν την προσωπική χορδή θέλουμε να αγγίξουμε σήμερα με δυο διαφορετικούς τρόπους. Δείτε καταρχήν το βίντεο της Globaia, που οπτικοποίησε τα δεδομένα που θα βρείτε στο τελευταίο IPCC report για την κλιματική αλλαγή.

Επισκεφθείτε όμως και την εικαστικά άψογη ιστοσελίδα «Αυτό που αγαπώ» What I Love όπου θα σας ζητηθεί να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές προτάσεις τα πιο σημαντικά πράγματα για σας (για παράδειγμα, η οικογένεια, τα παιδιά, η πόλη σας, τα κεράσια κ.τ.λ.) και στη συνέχεια να μάθετε πώς η κλιματική αλλαγή θα τα επηρεάσει.

whatilove

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.