Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο έχων δύο χιτώνας… ή έναν μανδύα

Kloster_Wettingen_Ost_26

Ο Άγιος Μαρτίνος της Τουρ έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται προστάτης άγιος της Γαλλίας ενώ τον τιμούν εξ ίσου οι Καθολικοί της Γερμανίας αλλά τον σέβονται επίσης Ευαγγελιστές, Αγγλικανοί και Ορθόδοξοι σ’όλο τον κόσμο.

Ο Μαρτίνος ακολούθησε κατά γράμμα την διδασκαλία του Χριστού και την προτροπή του να μοιραστούμε με τον πλησίον μας τα υπάρχοντά μας. Συγκεκριμένα ακολούθησε την γνωστή από την Καινή Διαθήκη παραίνεση

ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι.

Έτσι, μέσα στον χειμώνα, ενώ υπηρετούσε στον ρωμαϊκό στρατό στην Γαλατία και πλησίαζε τις πύλες της Αμιένης, συνάντησε έναν ζητιάνο που κρύωνε. Χωρίς να το σκεφτεί έκοψε με το σπαθί του στα δύο τον μανδύα που φορούσε και έδωσε το μισό ρούχο στον ζητιάνο για να σκεπαστεί. Το ίδιο βράδυ είδε στον ύπνο του τον Ιησού να φοράει τον μισό μανδύα που ο ίδιος είχε χαρίσει. Άκουσε τον Χριστό να λέει στους αγγέλους:

Ιδού ο Μαρτίνος, Ρωμαίος στρατιώτης μη βαπτισμένος. Αυτός με έντυσε.

Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Μαρτίνος ξυπνώντας βρήκε τον μανδύα του ξανά ολόκληρο.

Όπως και να έχει, το όνειρο έπεισε τον Μαρτίνο ν’ακολουθήσει τη χριστιανική θρησκεία και να βαπτισθεί σε ηλικία 18 ετών.

Οι λεπτομέρειες φυσικά δεν έχουν σημασία. Εκείνο που έχει σημασία καθώς πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα, είναι η συμβολική του κίνηση, το ότι μοιράστηκε με κάποιον άλλον ό,τι είχε. Κι αυτό όσες φορές και αν το πούμε, όσες φορές και αν το σκεφτούμε, μας είναι δύσκολο να το κάνουμε πράξη. Μπορεί να δίνουμε από το περίσσευμά μας, αλλά θέλει μεγάλη προσπάθεια και ίσως τελικά μια φύση που να πλησιάζει την αγιότητα, για να δώσουμε πραγματικά από το υστέρημά μας.

Στον Καθεδρικό της Σαρτρ διάφορα βιτρώ απεικονίζουν στιγμιότυπα από τον βίο του Αγίου Μαρτίνου.

El_Greco_San_Martín_y_el_mendigo

Σχολιάστε το άρθρο

  • Στο διήγημά του Après, ο Guy de Maupassant κάνει την περιγραφή ενός ιερέα και λέει: Ήταν καλός άνθρωπος, καλοκάγαθος, προσηνής, γλυκός και πάνω απ’όλα γενναιόδωρος. Όπως ο Άγιος Μαρτίνος, θα μπορούσε να κόψει στα δύο τον μανδύα του.

    http://fr.wikisource.org/wiki/Après_(Maupassant)

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.