Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Levi van Veluw: ένας σύγχρονος Ολλανδός καλλιτέχνης

levi_van_veluw_implosion_205x120cm

O Levi van Veluw είναι ένας σύγχρονος Ολλανδός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στη χώρα του. Έχει αποφοιτήσει από το Ινστιτούτο Τεχνών του Άρνεμ και δημιουργεί έργα που περιλαμβάνουν φωτογραφία, βίντεο, γλυπτική, εγκαταστάσεις και σχέδια. Χρησιμοποιεί κομμάτια ξύλου, διάφορους μηχανισμούς ενώ δημιουργεί και installations πάνω στο πρόσωπό του.

Ο απίστευτα δημιουργικός van Veluw έχει τιμηθεί με διάφορα σημαντικά βραβεία.

Η σειρά του «Η καταγωγή της Αρχής» με την εγκατάσταση της Οικογένειας, ένα δωμάτιο με πέντε ανθρώπους που κάθονται σ’ένα τραπέζι (είναι ο πατέρας του, η μητέρα του, ο αδελφός του, η αδελφή του και ο ίδιος) δημιουργήθηκε από 20 χιλιάδες περίπου κομμάτια ξύλου. Οι συγγενείς κάθονται ήρεμοι γύρω απ’το τραπέζι. Παρ’όλ’αυτά η ηρεμία των ατόμων και ο τρόπος με τον οποίο κάθονται, μακριά ο ένας από τον άλλον, ο τρόπος που γυρνάνε το κεφάλι τους απ’την άλλη μεριά, όλ’αυτά αναδίδουν μια αίσθηση μοναξιάς.

Levi_van_Veluw_1

Κάποιες άλλες εγκαταστάσεις τις εμπνεύσθηκε από την κρεβατοκάμαρά του, όπου πέρασε πολλές ώρες της παιδικής του ηλικίας. Φαντασία μαζί με αφαιρετικότητα.

Levi_Van_Veluw_6

Levi_Van_Veluw_7

Η χειροποίητη δουλειά του με τίτλο «Αυτόματα» αποτελείται από αφηρημένες και ασυνήθιστα ασύμμετρες φόρμες, καλυμμένες από μικρά κομμάτια ξύλο. Στο κέντρο βρίσκεται καθιστός ένας άνθρωπος. Το νόημα του ανοίγματος διαφόρων θυρών με παράξενα σχήματα συνδέεται ίσως με το γεγονός ότι μόνο ελάχιστες πόρτες με νέες ευκαιρίες ανοίγονται για τους ανθρώπους. Ή ίσως έχει να κάνει με διαφορετικές οπτικές γωνίες της ζωής, γωνίες που μπορεί να ανοιχτούν μπροστά μας κάθε μέρα.

Levi_Van_Veluw_5

Στις σειρές «Υλική μεταβίβαση» και «Τοπία» χρησιμοποίησε το πρόσωπό του σαν εγκατάσταση. Εισήγαγε την δική του οπτική γωνία σχετικά με τα υλικά της καθημερινότητας. Μια σουρρεαλιστική άποψη ή η ένωση ανθρώπου και φύσης.

Levi_van_Veluw_3

Levi_van_Veluw_2

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.