Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Γιατί ποιός είναι τέλειος;

proinfirmis1

«Γιατί ποιός είναι τέλειος; Έλα πιο κοντά». Αυτός είναι ο τίτλος μιας καμπάνιας από την ελβετική οργάνωση υπέρ των ατόμων με αναπηρία Pro Infirmis που εδρεύει στην Ζυρίχη.

Παρακολουθήστε στο ακόλουθο βίντεο πώς άντρες και γυναίκες με προβλήματα στα άκρα ή στην σπονδυλική στήλη χρησίμευσαν σαν μοντέλα για κούκλες βιτρίνας σε κατάστημα της κομψής και πανάκριβης Μπάνχοφστράσσε της Ζυρίχης.

Ας θυμηθούμε και την όμορφη ζωγράφο Φρίντα Κάλο που κι αυτή απεικόνισε το όχι τόσο τέλειο σώμα της στους πίνακές της.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παλεύουν εναντίον των διακρίσεων σε θέματα αναπηρίας και προσπαθούν να κάνουν την ζωή εύκολη για τους ανθρώπους με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας. Για την χώρα μας ας μη μιλήσουμε καλύτερα.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Ωφείλω να το πω. Οι Ελβετοί είναι οι πρώτοι στο κόσμο σε φιλανθρωπία, σε υποστήριξη, ενσωμάτωση στην κοινωνία και αποδοχή συλλογικά και πρακτικά κάθε είδους αναπηρίας.
  Το έχουν στην κουλτούρα τους και καινοτομούν σε όλες τις βαθμίδες πάντα με εξαιρετικά διακριτικό τρόπο. Όποια πέτρα να σηκώσεις σ’αυτά τα ζητήματα κάποιον Ελβετό θα βρεις.
  Προσωπικά τους θαυμάζω γι’αυτό.

 • Κάποιος είπε: «Επιθύμησα να κάνω το καλό, αλλά δεν επιθύμησα να κάνω θόρυβο, γιατί ένιωσα ότι ο θόρυβος δεν έκανε καλό και το καλό δεν έκανε θόρυβο»… να ήταν ελβετός? 😉

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   Δεν έχεις ιδέα du niveau de soins qui sont offerts. Même dans 1 000 ans on n’y arrivera pas.

 • ΄Αντρη Πάρπα

  Είναι τόσα πολλά που οφείλουμε να αλλάξουμε, κυρίως στην νοοτροπία μας και στις αξίες μας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Η προσπάθεια αυτή, για όσους το επιχειρούν, είναι σαν να αγωνίζoνται να μετακινήσεις τον ΄Ολυμπο σπρώχνοντας με τα χέρια σου. ΄Εμαθα στις δυο μου κόρες να μην κάνουν διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων, ν΄αγαπούν τα ζώα και τη φύση. Το πέτυχα και χαίρομαι γι΄αυτό, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι υπήρξαν και περιπτώσεις που διερωτήθηκα αν ήταν καλό για τις ίδιες ή όχι, γιατί αρκετές φορές κινδύνεψαν να περιθωριοποιηθούν εξ΄αιτίας της νοοτροπίας τους και των ιδεών τους.
  Η μικρή μου, 17 χρονών σημέρα, πολλές φορές έχει επικρηθεί από συνομίληκους φίλους της, αλλά και από δικούς μας φίλους, γιατί κάνει παρέα με παιδιά μεταναστών, παράνομων και μη-στη γειτονιά μας ζούν πολλοί- αλλά και με παιδιά με ειδικές αναγκες και στο σχολείο και στη γειτονιά. Δεν μου έχουν διαφύγει και κάποια επιτιμητικά βλέμματα και για ΄μας που επιτρέπουμε να φέρνει στο σπίτι τέτοια παιδιά, αλλά και γιατί έχουμε σκυλιά και γατιά που μάζεψαν τα κορίτσια από τους δρόμους. Λυπούμε καθώς βλέπω ότι η στενομυαλιά και τα αισθήματα κατωτερότητας που μας διακατέχουν σαν λαό, προπάντων εδώ στην Κύπρο, «μεταγγίζονται» από γενιά σε γενιά και φοβάμαι πως οι ελπίδες να βγούμε ποτέ από αυτόν το … μεσαίωνα είναι ελάχιστες.

  • @ Άντρη Πάρπα, ευχαριστούμε για το σχόλιο. Είμαι σίγουρη πως ούτε εσείς ούτε οι κόρες σας θα μετανοιώσετε ποτέ για τις αρχές και τις αξίες σας.
   Απλώς είναι να απορεί κανείς πώς νέοι άνθρωποι από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ ταξιδεύουν στο εξωτερικό, βλέπουν, ακούνε, μαθαίνουν υποτίθεται, μόλις γυρίσουν στην χώρα τους γίνονται μια αγέλη γεμάτη σκληρότητα και χυδαιότητα. Αντί να σέβονται και να βοηθάνε τους αδύναμους, τους κοροϊδεύουν από πάνω και κάνουν τη ζωή τους ακόμα δυσκολότερη.
   Δυστυχώς καταλήγουμε πάντα στο συμπέρασμα ότι στην πλειοψηφία μας είμαστε λαός ακαλλιέργητος στο βάθος, όσα πτυχία και αν λέμε πως έχουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.