Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Tο ολοκαίνουργιο «ΝΕΟΝ» (Βενέτης) στην Ομόνοια

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο για το καινούργιο πρόσωπο του Neon, το πιο ιστορικό κτήριο της πλατείας Ομονοίας, που διαβάσαμε στο AthensVille.

Επιτέλους ξανάνοιξε. Το πιο ιστορικό κτίριο της πλατείας (γιατί κι άλλα είναι παλιά αλλά αυτό φέρει το φορτίο των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί έναν αιώνα) είναι πια φωτεινό. Oι φούρνοι Βενέτης προχώρησαν για πολλούς μια τολμηρή επιλογή αλλά κατ’ εμέ δεν είναι και τόσο έτσι. Η Ομόνοια έχει κόσμο, τις καθημερινές μέχρι τ’ απόγευμα ασφυκτιά, επιχειρήσεις, υπηρεσίες τριγύρω πάμπολλες κι έτσι εμπορικά είναι εξαιρετικά καλό πόστο. Το μόνο που το μάρκαρε είναι η βραδυνή ερημιά κι ακόμη περισσότερο η βαθειά ριζωμένη πια κακή φήμη, που όχι, δεν είναι τρομακτική, επικίνδυνη η πλατεία και ας μιλάμε πια όσοι την ζούμε την περιοχή κι όχι τα δελτία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στα της ανακαίνισης, διατήρήθηκε θα λέγαμε το ύφος της τελευταίας απόπειρας που έριξε ρολά πριν 2 χρόνια. Χρυσές κολώνες, γύψινα στην οροφή ενισχυμένα όμως με εντυπωσιακούς πολυελαίους, ο πρώτος όροφος ατμοσφαιρικότατος με τραπεζοκαθίσματα μοντέρνα ρετρό, στους τοίχους δε, εικόνες της παλιάς Ομόνοιας που εξέφραζαν μια σαφή σχεδιαστική απόφαση να δοθεί σεβασμός στην ιστορία του κτιρίου.

Η διαφοροποίηση αφορά το ισόγειο όπου δεν υπάρχουν τα κλασσικά τραπεζοκαθίσματα του παρελθόντος αλλά μια απλωμένη πραμάτεια σε γυάλινες βιτρίνες με ό,τι μπορείς να βρείς σε ένα φούρνο ζαχαροπλαστείο στην πλήρη του έκταση. Η όλη αίσθηση εκπέμπει πολυτέλεια, τα γλυκά, ψωμιά, άπαντα, τέλεια φωτισμένα έχεις την αίσθηση ότι είσαι σε κοσμηματοπωλείο. Ωραίες λεπτομέρειες πέτρινες στα κομμάτια του αρτοποιείου, με πραγματικούς παλιούς φούρνους και καρότσι με ξύλα να τονίζουν το παραδοσιακό στυλ, η γωνιά με χυμούς και γρήγορα γεύματα πιο ζωηρή και μ’ αίσθηση ορθάδικου.

Δυστυχώς οι χαρακτηριστικές σφίγγες δεν υπάρχουν αφού η ιδιοκτησία του κτιρίου τις απέσυρε για λόγους συλλεκτικούς μάλλον, ενώ υπάρχει το ευτυχές ενδεχόμενο να μπει και η ιστορική ονομασία ΝΕΟΝ μιας και Βενέτηδες υπάρχουν άπειροι, το ΝΕΟΝ όμως αξεπέραστα ένα. Επίσης πρόθεση είναι να μπουν και τραπεζοκαθίσματα και στο απέξω.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μια πολύ δυνατή και καίρια προσθήκη στην πόλη λοιπόν, είναι νομίζω το ομορφότερο καφε -φούρνο-ζαχαροπλαστείο μακράν στην Αθήνα τόσο που μπορεί να κομπλάρει μέχρι και τουρίστες (οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη, κι ίσως δεν έχουν άδικο μιας και οι φούρνοι έχουν άλλη, μικρότερη, κλίμακα).

Με το καλό και να μην ξανασβήσουν τα φώτα του, έχουν την ψυχή της Ομόνοιας μέσα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για περισσότερες φωτογραφίες επισκεφθείτε το πρωτότυπο άρθρο εδώ

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.