Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η αρκούδα, η αλεπού και το ελάφι | Μια ιστορία για τη συμπόνoια και την ενσυναίσθηση

brenebrown

Σε μια πολύ δημοφιλή ομιλία του ΤΕD 2010, η Dr. Brene Brown εξήγησε με σαφήνεια και χιούμορ με βάση την έρευνά της και την προσωπική της πείρα, και χωρίς κοινοτοπίες και φτηνούς συναισθηματισμούς, πολλές ουσιαστικές πτυχές των ανθρωπίνων σχέσεων και αναγκών. Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ συμπόνοιας και ενσυναίσθησης γιατί το να είσαι ευάλωτος είναι σημαντικό παρ’ όλο που τόσο προσπαθούμε να το καταπνίξουμε, τι ρόλο παίζουν η αυθεντικότητα και η ντροπή στην οικοδόμηση της προσωπικής μας ευτυχίας;

Η αποδοχή της ευάλωτης πλευράς μας είναι ο πυρήνας της ντροπής και του φόβου και του αγώνα μας να έχουμε αξία, αλλά φαίνεται ότι είναι επίσης και η κοιτίδα της χαράς, της δημιουργικότητας, της ένταξης στην κοινωνία, της αγάπης.

Πώς μαθαίνουμε να αγκαλιάζουμε τις αδύναμες πλευρές μας και τις ατέλειές μας έτσι ώστε να ζούμε αυθεντικά και με την πεποίθηση ότι αξίζουμε; Πώς καλλιεργούμε το κουράγιο, την ενσυναίσθηση και τη σύνδεση με τους άλλους που τόσο χρειαζόμαστε για να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε επαρκείς – ότι αξίζουμε να έχουμε αγάπη, μια αίσθηση ότι ανήκουμε κάπου και να απολαμβάνουμε τη χαρά;

Οι αδυναμίες μας είναι η κοιτίδα της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της αλλαγής

Μέρος της ομιλίας της εικονογραφήθηκε πρόσφατα σε ένα κινούμενο σχέδιο με τρεις πρωταγωνιστές: την λυπημένη αλεπού, την αρκούδα που χαρακτηρίζεται από ενσυναίσθηση και το πάντα έτοιμο να κρίνει ελάφι. Οι τρεις αυτοί ήρωες έδωσαν στο μήνυμά της μια διασκεδαστική χροιά και φυσικά περισσότερη μεταδοτικότητα.

 Η ενσυναίσθηση καλλιεργεί την επικοινωνία και τρέφει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων. Η συμπόνια αντίθετα είναι η αφορμή για να απομακρυνθούν μεταξύ τους ο ένας από τον άλλον.

Όταν το συμπαθητικό αλλά απομονωμένο συναισθηματικά ελάφι μπαίνει στη σκοτεινή φωλιά της λυπημένης αλεπούς, προσπαθεί να απαλύνει τα λόγια της αντί να τα αφουγκραστεί εσωτερικά, λέγοντας

θα μπορούσε να είναι χειρότερα.

Μια τέτοια εκδήλωση συμπαράστασης καταφέρνει τελικά να απομακρύνει τον έναν από τον άλλον και να μην χτιστεί καμμία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους ώστε να απελευθερώσει την αλεπού από τον πόνο της.

Πάντα πίστευα ότι η ενσυναίσθηση δημιουργεί αυτό τον ιερό χώρο επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους.

Γιατί όταν κάποιος έχει πέσει σε πηγάδι και φωνάζει από το βάθος:

 Έχω κολλήσει, είναι σκοτάδι και έχω βυθιστεί.

αυτό που χρειάζεται να ακούσει από αυτόν που θα σκύψει είναι πως:

 Έχω βρεθεί και ‘γω εκεί κάτω, ξέρω τι σημαίνει και δεν είσαι μόνος σου”.

Αυτά είναι που λέει η αρκούδα.

Δείτε το σαν μια αφορμή για να αναρωτηθούμε, στις εποχές που ζούμε, πώς και πότε εκδηλώνουμε συμπόνια ή ενσυναίσθηση προς τους ανθρώπους γύρω μας.

Σημ. Ενσυναίσθηση, έτσι αποδόθηκε στα ελληνικά η αγγλική λέξη empathy, με την οποία ο ψυχολόγος Εdward B. Titchener προσπάθησε το 1909 να μεταφράσει την γερμανική σύνθετη λέξη Einfühlungsvermögen –δυνατότητα συναισθήματος ή συναισθηματική πληρότητα, θα μπορούσαμε να την πούμε- ένα φαινόμενο που μελέτησε τον 19ο αιώνα ο φιλόσοφος Theodor Lipps. Χρησιμοποιήθηκε φυσικά ελληνική λέξη αλλά για μας η εμπάθεια είναι κάτι αρνητικό, το να κατέχεται κανείς από κακία ή πάθος. Έτσι φτάσαμε στην ενσυναίσθηση που πρέπει να έχει να κάνει και με το περίφημο ΕQ, το συναισθηματικό πηλίκον.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Pingback: ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ; | ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

  • Pingback: Το μέλλον της αφήγησης (storytelling) — People & Ideas

  • Μαργαρίτα Αντωνοπούλου

    Συμπάθεια ή συμπόνοια εκδηλώνουμε όταν θέλουμε με ευγενικό τρόπο να φύγουμε τρέχοντας από κάτι που μας βαραίνει και μας δυσαρεστεί.Αντίθετα την ενσυναίσθηση για να τη νοιώσεις πρέπει να είσαι πολύ ψαγμένος, δυνατός και ώριμος συναισθηματικά άνθρωπος. Πράγμα μάλλον σπάνιο στη σημερινή εποχή που αποφεύγουμε την ουσιαστική επικοινωνία και στρεφόμαστε προς την απλή κοινωνικότητα και δημόσιες σχέσεις…

  • Γεράσιμος Μηνάς

    Υπάρχουν μερικά θέματα που δεν συζητά, κανένας, επειδή αν συζητούνταν ανοιχτά, σχεδόν σε καθημερινή βάση, τότε θα κατέρρεε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, η χαλασμένη πορεία, προς την κοινωνικότητα. Θέματα που γνωρίζουν, μόνο όσοι έχουν πονέσει αρκετά, στην ζωή τους, από διαφόρους λόγους. Θα μπορούσα να γράψω, εδώ, για μερικά από αυτά, όμως εδώ είναι ίντερνετ, και όχι συνομιλία ζωντανά: με φιλικό πρόσωπο / εμπιστοσύνης. Χρειάζεται να έχουμε και μερικές άμυνες, στο ίντερνετ. Εν τέλει, το μεγαλύτερο πλήθος των ανθρώπων, οι οποίοι δείχνουν ευγένεια, θα χλευαστούν, έστω και αν δεν υπάρξει …αντιπαράθεση. Η ικανότητα, για ενσυναίσθηση, απαιτεί ανθρωπιά και αγάπη, κάτι που λείπει σε τραγικό, βαθμό. Κάτι που έχω μάθει στην ζωή, είναι πως τελικά εκεί έξω, ακόμη και η ανθρωπιά, συνοδεύεται από όρους!

  • Pingback: Το μέλλον της αφήγησης (storytelling) | mpilietaki.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.