Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

“Tα εστιατόρια της αγάπης”

coluche

Όταν η οικονομική κρίση δεν είχε χτυπήσει ακόμη την πόρτα μας. Όταν η πολιτική των τιμών οδηγούσε τους αγρότες στη καταστροφή μέρους της παραγωγής τους ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές. Οταν η κοινωνία μας ζούσε στον ξέφρενο ρυθμό της υπερ-κατανάλωσης. Όταν το εγχώριο σταρ σύστεμ συσσώρευε χρήμα για να αγοράσει τζιπάρες, βίλλες και τα συναφή, ο Γάλλος καλλιτέχνης Coluche, ένα είδος Λαζόπουλου ας πούμε, είχε μια ιδέα. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1985 για να είμαστε ακριβείς.

 Έχω μια ιδέα έτσι απλά. Εάν κατά τύχη με ακούν εταιρείες θα τους κάνω κάθε μέρα λίγη διαφήμιση . Αν υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν μια δωρεάν σίτιση, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από το Παρίσι και να απλωθούμε μετά και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε ένα τέτοιο εγχείρημα, να φτιαχτεί ένα εστιατόριο π.χ που η φιλοδοξία του θα ήταν να προσφέρει δωρεάν δυο- τρεις χιλιάδες γεύματα ημερησίως. Όσοι ενδιαφέρονται, όσοι έχουν μεγάλες εταιρείες σίτισης, όσοι έχουν εστιατόρια, όσοι χορηγοί, από μάρκες οινοπνευματωδών έως ό τι νά»ναι, όλοι όσοι επιθυμούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας , είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τις προσφορές απ»όλη τη Γαλλία. «Οπου υπάρχει περίσσευμα τροφίμων που καταστρέφεται για να κρατηθούν οι τιμές, εμείς θα μπορούσαμε να το απορροφήσουμε. Να τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με τους αγρότες και το περίσσευμα της σοδειάς τους, ή και με τους χορηγούς. Υστερα, θα δοκιμάσουμε να κάνουμε μια μεγάλη καντίνα, ίσως και από φέτος το χειμώνα. Δωρεάν. Αυτό. Εγώ ρίχνω την ιδέα …

Το πρώτο “εστιατόριο της αγάπης άνοιξε τις πόρτες του στο Παρίσι στις 21 Δεκεμβρίου του 1985.

 Ο Coluche σκοτώθηκε οδηγώντας τη μηχανή του τον Ιούνιο του 1986.

28 χρόνια μετά τα “εστιατόρια της αγάπης” που έχουν απλωθεί σε όλη τη Γαλλία αλλά και στο Βέλγιο και τη Γερμανία συνεχίζουν “την ιδέα του”. Προσφέρουν δωρεάν φαγητό καθημερινά σε πάνω από 1.000.000 άτομα.

Σχολιάστε το άρθρο

 • http://www.tafel.de/
  Στην Γερμανία υπάρχουν 900 παραρτήματα της οργάνωσης «Το τραπέζι» με 50 χιλιάδες εθελοντές που φροντίζουν ώστε τα καλής ποιότητας τρόφιμα που θα κατέληγαν καθημερινά στα σκουπίδια, να εξασφαλίζουν ένα γεύμα σε ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα, είτε αυτοί είναι συνταξιούχοι, είτε άνεργοι, είτε έφηβοι είτε παιδιά.
  Τραπέζι για παιδιά στρώνει κάθε μέρα και αυτή η οργάνωση που συντηρείται αποκλειστικά από δωρεές
  http://www.mannamobil.de/
  Στην Ελλάδα με την κρίση τόσο οι Δήμοι όσο και η Εκκλησία έχουν δείξει μεγάλη ευαισθησία στο θέμα της σίτισης των αδυνάμων οικονομικά ανθρώπων ενώ και η οργάνωση Μπορούμε καταπολεμά την σπατάλη των τροφίμων και την χρησιμοποίησή τους προς όφελος όποιου έχει ανάγκη.
  http://www.boroume.gr/
  Την ιδέα την είχαμε πρωτοακούσει στην Ελλάδα από την Τράπεζα Τροφίμων, μιας γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ
  http://www.traptrof.gr/

 • Μαριάννα Καραβασίλη

  Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Για να παραμείνουμε στα εστιατόρια της αγάπης, και εκεί είναι η διαφορά για την εποχή που δημιουργήθηκαν τουλάχιστον, η φιλανθρωπία δεν στηρίζεται αποκλειστικά «στην καλοσύνη των ξένων» αλλά βάζει στο παιχνίδι όλη την αλυσίδα παραγωγής εμπορίας και εκμετάλλευσης τροφίμων. Ο Coluche, που είχε αλητέψει αρκετά στη ζωή του πριν γίνει διάσημος, δεν κ@λ@νε, χτύπησε στη σωστή κατεύθυνση και μέχρι το θάνατό του το πάλεψε πολύ για να τα εδρεώσει .

  • Αξιοθαύμαστο το έργο του, Μαριάννα, όπως λες για την εποχή, και επίσης πολύ καλή η ιδέα σου να γράψεις γι’αυτό.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.