Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ιανουάριος – Βιολογία | Σαν σήμερα…

 του Thanos Capsalis. Αναδημοσίευση από το ηλεκτρονικό περιοδικό Biology4u.

1η έκδοση του «Φρανκεστάιν, ένας σύγχρονος Προμηθέας»

mary_shelley

Την 1η Ιανουαρίου του 1818 η Mary Shelley στην ηλικία των 20 ετών εκδίδει τη νουβέλα της «Φρανκεστάιν, ή ένας σύγχρονος Προμηθέας«. H Mary Shelley συνέλαβε την ιδέα για το τέρας που δημιούργησε ο ήρωας του μυθιστορήματός της, ιδιόρρυθμος επιστήμονας Βίκτωρ Φρανκεστάιν, μετά από μια συζήτηση με το Λόρδο Βύρωνα. Η συζήτηση είχε περιστραφεί γύρω από τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ανθρώπινο ον από τη συναρμολόγηση ανθρώπινων μελών, με την αξιοποίηση της μεθόδου του γαλβανισμού. Ο Βύρωνας παρακίνησε τη Shelley να συγγράψει το μυθιστόρημα, που στην 1η έκδοσή του, είχε τυπωθεί ανώνυμα και σε 500 μόνο αντίτυπα. Στις εκδόσεις που επακολούθησαν η απήχηση του μυθιστορήματος ήταν μεγάλη, όπως επίσης μεγάλη ήταν και η επίδρασή του στη λογοτεχνία, καθώς σηματοδότησε τη γένεση της λογοτεχνίας της επιστημονικής φαντασίας και επίσης στη λαϊκή κουλτούρα, σχετικά με το ρόλο της επιστήμης και των επιστημόνων.

H πρώτη «φωτογράφιση» των γονιδίων

DNA

Την 7η Ιανουαρίου του 1949, δημοσιεύονται οι πρώτες «φωτογραφίες» γονιδίων που είχαν ληφθεί στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, από τους Richard F. Baker και Daniel C. Pease. H εργασία τους που δημοσιεύθηκε με τον τίτλο «Προκαταρκτικές έρευνες για τα γονίδια και τα χρωμοσώματα με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο» στο περιοδικό Science, συνέβαλε στη μεταγενέστερη πρόοδο της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

Αναγνώριση της σχέσης της ντοπαμίνης με τον εθισμό στη νικοτίνη

dopamine

Την 8η Ιανουαρίου του 1947, επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι, του Karolinska Institute στην Στοκχόλμη και της εταιρείας Glaxo-Wellcome στη Γενεύη, αναγνώρισαν την σχέση του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη με τον εθισμό στη νικοτίνη (η νικοτίνη συνδέεται με έναν υποδοχέα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο). Οι ερευνητές βρήκαν τις πρώτες 11 υπομονάδες του υποδοχέα στον εγκέφαλο ποντικιών και διεπίστωσαν ότι μεταλλαγμένοι ποντικοί, από τον εγκέφαλο των οποίων έλειπε η b2 υπομονάδα, δεν αντιδρούσαν στη νικοτίνη. Επειδή η υπομονάδα αυτή υπάρχει και στον άνθρωπο, η συγκεκριμένη έρευνα απετέλεσε πρόοδο στη μελέτη για το σχεδιασμό φαρμάκων που θα μπλοκάρουν τον υποδοχέα της νικοτίνης, έτσι ώστε να βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος.

Απομόνωση του ιού της πολυομυελίτιδας

polio

Την 10η Ιανουαρίου του 1998, ανακοινώνεται από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ η απομόνωση του ιού της πολυομυελίτιδας, μετά από τρία χρόνια ερευνών. Την έρευνα διεξήγαγαν οι Dr Hubert S. Loring και C.E. Schwerdt. Με την εργαστηριακή έρευνα απεδείχθη ότι ο ιός ήταν κατά 80% καθαρός, πράγμα που μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή ενός εμβολίου κατά της παιδικής παράλυσης. Ο ιός απομονώθηκε από δείγματα εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού που είχαν ληφθεί από ποντικούς, οι οποίοι είχαν μολυνθεί με τον ιό. Φωτογραφίες που λήφθηκαν με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο απεκάλυψαν ότι ο ιός ήταν σφαιρικός και η διάμετρός τους ήταν 25 περίπου nm.

Πρώτη χορήγηση ινσουλίνης στον άνθρωπο

banting_best

Την 11η Ιανουαρίου του 1922, ο δεκατετράχρονος Leonard Thompson ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο χορηγήθηκε ινσουλίνη προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο διαβήτης από τον οποίο έπασχε. Εξαιτίας της χορήγησής της ο μικρός Leonard παρουσίασε αλλεργική αντίδραση που αποδόθηκε στην περιορισμένη καθαρότητα του εκχυλίσματος που οι Frederick Banting και Charles Best, είχαν αποσπάσει από πάγκρεας μοσχαριού. Εν τούτοις 12 ημέρες μετά ο Dr. James Collip παρασκεύασε ένα καθαρότερο εκχύλισμα που χορηγήθηκε στον ασθενή. Το αποτέλεσμα ήταν η υποχώρηση της αλλεργικής αντίδρασης και η αποκατάσταση της φυσιολογικής συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα του. Πριν την εφαρμογή αυτής της πρωτοποριακής μεθόδου οι ασθενείς πέθαιναν μέσα σε μερικούς μήνες ή ακόμη και εβδομάδες, μετά τη διάγνωση του νοσήματος. Ο ασθενής έζησε, υποβαλλόμενος σε χορήγηση ινσουλίνης για ακόμη 13 χρόνια. Τελικώς πέθανε σε ηλικία 27 ετών από πνευμονία.

Παραγωγή ιντερφερόνης με μεθόδους βιοτεχνολογίας

Weissmann

Την 16η Ιανουαρίου του 1980, παρήχθη για πρώτη φορά ιντερφερόνη με τη χρήση μεθόδων βιοτεχνολογίας. Την παραγωγή έφερε εις πέρας ο Ελβετός μοριακός βιολόγος Charles Weissmann εισάγοντας το ανθρώπινο γονίδιο που κωδικοποιεί την παραγωγή της α-ιντερφερόνης, σε βακτήρια E. coli προκειμένου να το εκφράσουν. Το επίτευγμά του συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα ορόσημα της Γενετικής Μηχανικής.

Κλωνοποίηση βοοειδών που παράγουν φαρμακευτικές πρωτεΐνες

Pharming_Cows_Proteins

Την 20η Ιανουαρίου του 1998 ο Dr James Robl του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και ο Dr Steven Stice της εταιρείας Advanced Cell Technology ανακοίνωσαν τη δημιουργία κλωνοποιημένων μοσχαριών που παρήγαγαν γάλα το οποίο περιείχε φαρμακευτική πρωτεΐνη. Η τεχνική που χρησιμοποίησαν ήταν μια παραλλαγή της τεχνικής που είχε χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία της Dolly. Με το επίτευγμά τους, προώθησαν την τεχνολογία του gene pharming, καθώς τα βοοειδή, εξαιτίας της παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος, άρα και φαρμακευτικών πρωτεϊνών, πλεονεκτούν έναντι προβάτων.

Δημιουργία του πρώτου κλώνου, εξαλειφθέντος ζώου

pyrenean_ibex

Την 23η Ιανουαρίου του 2009 ανακοινώθηκε η δημιουργία του πρώτου κλώνου εξαλειφθέντος ζωικού οργανισμού. Ήταν ένα έμβρυο του αγριοκάτσικου των Πυρηναίων που ο τελευταίος εκπρόσωπός του, πέθανε το 1999. Το έμβρυο δημιουργήθηκε με την χρησιμοποίηση ωαρίων από μια θετή μητέρα (είδους συγγενικού του αγριοκάτσικου) στα οποία εισήχθησαν πυρήνες που είχαν αποσπαστεί από κύτταρα δέρματος (διατηρημένου στην κατάψυξη) του τελευταίου ζώου του είδους. Στη μήτρα της θετής μητέρας, εμφυτεύθηκε το τροποποιημένο ωάριο προκειμένου να κυοφορηθεί το έμβρυο. Ωστόσο το νεογνό δεν επιβίωσε παρά για 7 μόνο λεπτά, καθώς πέθανε από αναπνευστική ανεπάρκεια. Για να οδηγηθεί η ερευνητική ομάδα στο αποτέλεσμα αυτό, είχαν προηγηθεί 208 εμφυτεύσεις ωαρίων σε θετές μητέρες, από τις οποίες μόνο 7 κυοφόρησαν.

Έκδοση βιβλίου του Δαρβίνου «Variation of Animals and Plants under Domestication»

variation_plants_animals_domestication

Την 30η Ιανουαρίου του 1868 ο Κάρολος Δαρβίνος στην ηλικία των 58 ετών δημοσιεύει το βιβλίο του »Variation of Animals and Plants under Domestication«. Το βιβλίο αυτό αποτελεί συνέχεια της μνημειώδους «Προελεύσεως των Ειδών δια της Φυσικής Επιλογής«, καθώς σε αυτό επιχείρησε να καταρρίψει τις επικρίσεις ότι η θεωρία της Εξέλιξης ήταν αβάσιμη.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.