Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

H μουσική της Μπιόρκ

bjork2

Μερικά τραγούδια μοιάζουν σαν λιλιπούτεια παραμύθια. Κάποιοι όμως τα βρίσκουν εντελώς κανονικά και συνηθισμένα και δεν ενθουσιάζονται καθόλου ακούγοντάς τα. Αλλά γι’αυτό φταίει το ότι δεν μπορούν να δουν το μεγάλο αίνιγμα,το μυστήριο που υπάρχει μέσα σε αυτά. Κάποια τραγούδια είναι σαν όνειρα παράξενα και αλλόκοτα αλλά μερικοί κυνηγούν να βρουν το μυστήριο αντί να ψάξουν μια λογική εξήγηση σε αυτά τα αινιγματικά ακούσματα.

Η μουσική της Björk χρειάζεται συχνά φαντασία εκ μέρους των ακροατών της (την φαντασία των παιδιών όταν ακούνε ένα παραμύθι και μαγεύονται από τον ιδιόρρυθμο κόσμο του) κατ’ αρχήν για να δημιουργήσουν διάφορα σενάρια και έπειτα την λογική όσον αφορά την σύνθεση των καλύτερων τραγουδιών. Μ’αυτά τα δύο δημιουργείται μια μοναδική εμπειρία για τον κάθε ακροατή.Ας πούμε όμως δύο λόγια για το ποια είναι η Μπιόρκ.

Η Björk Guðmundsdóttir (Μπιόρκ Γκούντμουντσντοτίρ -η προφορά ακριβέστερα αποδίδεται Μπιέρκ) είναι Ισλανδή μουσικός και τραγουδίστρια. Η μουσική της καλύπτει πολλά είδη όπως ροκ,  τζαζ, ποπ, ηλεκτρονική, κλασσική, τριπ-χοπ. Στο παρελθόν ήταν μέλος διαφόρων συγκροτημάτων αλλά αυτο που είχε μεγαλύτερη επιτυχία στον μουσικό χώρο ήταν οι Sugarcubes. Η αποχώρηση της από τους Sugarcubes σηματοδότησε το τέλος μιας περιόδου και την αρχή μιας άλλης η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, την επιτυχημένη σόλο καριέρα της.

Η μουσική της ανήκει εκεί που καταργείται η λογοκρισία της συνείδησης και αποβαίνει εξαιρετικά καρποφόρα και σημαντική για την τέχνη δίνοντας μελωδίες ελεύθερες και τροφοδοτώντας την καλλιτεχνική δημιουργία. Μουσική βγαλμένη απ’ευθείας από το ασυνείδητο. Αυτό που αποκομίζει ο ακροατής ακούγοντας Μπιόρκ είναι μια πραγματική μουσική ικανοποίηση μέσα από την πραγματική του επιθυμία και όχι μια μεταμφιεσμένη μουσική ικανοποίηση μιας μεταμφιεσμένης μουσικής επιθυμίας. Το βίντεο που ακολουθεί είναι από το σινγκλ Pagan Poetry το οποίο λογοκρίθηκε διότι απεικόνιζε την Μπιόρκ με γραφικά piercings (Τρυπήματα γλώσσας) και περιείχε γυμνές εικόνες. Εμένα προσωπικά κάθε φορά που ακούω και βλέπω αυτό το βίντεο μου σηκώνεται η τρίχα από το πάθος της ερμηνείας της.

Αφήστε το κορμί σας να μεταμορφωθεί σε θέατρο των πιο θαυμαστών μελωδιών. Κάθε τραγούδι της είναι ξεχωριστό με έντονα χαρακτηριστικά. Μπορώ να πω ότι η δουλειά της θα μείνει αξέχαστη στην ιστορία της μουσικής. Όσοι άκουσαν για πρώτη φορά την Björk από αυτό το άρθρο και θέλουν να ψάξουν να βρουν και άλλα τραγούδια της θα πρότεινα να ακούσετε οπωσδήποτε τα εξής: Army Of Me, Joga, Human Behaviour, Hyperballad, Crystalline, One Day, Come To Me, Violently Happy, Wanderlust, Hunter.

Καλή ακρόαση.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.