Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Εν Σπάρτη

sparti_5

της Ειρήνης Κοκκορού 

« Εν Σπάρτη »

Δεν ήξερεν ο βασιλεύς Κλεομένης, δεν τολμούσε —
δεν ήξερε έναν τέτοιον λόγο πώς να πει
προς την μητέρα του: ότι απαιτούσε ο Πτολεμαίος
για εγγύησιν της συμφωνίας των ν’ αποσταλεί κι αυτή
εις Aίγυπτον και να φυλάττεται·
λίαν ταπεινωτικόν, ανοίκειον πράγμα.
Κι όλο ήρχονταν για να μιλήσει· κι όλο δίσταζε.
Κι όλο άρχιζε να λέγει· κι όλο σταματούσε.
Μα η υπέροχη γυναίκα τον κατάλαβε
(είχεν ακούσει κιόλα κάτι διαδόσεις σχετικές),
και τον ενθάρρυνε να εξηγηθεί.
Και γέλασε· κ’ είπε βεβαίως πηαίνει.
Και μάλιστα χαίρονταν που μπορούσε νάναι
στο γήρας της ωφέλιμη στην Σπάρτη ακόμη.
Όσο για την ταπείνωσι — μα αδιαφορούσε.
Το φρόνημα της Σπάρτης ασφαλώς δεν ήταν ικανός
να νοιώσει ένας Λαγίδης χθεσινός·
όθεν κ’ η απαίτησίς του δεν μπορούσε
πραγματικώς να ταπεινώσει Δέσποιναν
Επιφανή ως αυτήν· Σπαρτιάτου βασιλέως μητέρα.

(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

Στο τέλος κάθε χρόνου συνηθίζουμε να κάνουμε ένα απολογισμό των πεπραγμένων μας. Υπάρχουν κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα που αφήνουν πίσω τους ένα ίχνος . Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον Κ.Π. Καβάφη της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης (Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης),ήταν ένα από αυτά. Η επιμελήτρια της Πινακοθήκης κ. Γεωργία Κακούρου -Χρόνη , σύστησε τον ποιητή στα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας 1 μέσα από μια ενδιαφέρουσα αφήγηση της ζωής του, και τους παρουσίασε με ιδιαίτερο τρόπο το ποίημα «Εν Σπάρτη».

Η αξία της αυταπάρνησης που ανασαίνει πίσω από τις λέξεις του, έδωσε φτερά στους συλλογισμούς των μικρών παιδιών. Η βασίλισσα της Σπάρτης άφησε το παλάτι της για να εξοριστεί στη μακρινή Αίγυπτο, χαρούμενη που μπορούσε με αυτό τον τρόπο να φανεί χρήσιμη στην πόλη. Μια περήφανη βασίλισσα που δοκιμάζεται για να υπηρετήσει μια αξία. Ό,τι κάνουν και οι ήρωες και οι ηρωίδες των μεγάλων παραμυθιών.

Μπορούμε κι εμείς να υπηρετήσουμε την αξία της αυταπάρνησης; Και πώς μεταφράζεται αυτή η αξία στην καθημερινότητα μας; Οι ιδέες των παιδιών ήταν πολλές. Ξεπήδησαν μέσα από την προσωπική τους εμπειρία στην κάθε μέρα τους. Με χαρτί και χρώματα έδωσαν στην αυταπάρνηση μορφή.

sparti_2

Και δεν σταμάτησε εκεί το γοητευτικό μονοπάτι στο οποίο μας έβαλε να περπατήσουμε το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα. Ένα ποίημα του Καβάφη γραμμένο σε έναν τοίχο κτιρίου στην Ολλανδία, έβαλε τον νου των παιδιών σε περιπέτειες. Καλά, τα ποιήματα δεν γράφονται μόνο σε χαρτί; Κι αν μπορούν να γραφτούν και σε τοίχους πού αλλού θα μπορούσαμε να τα συναντήσουμε; Κι εδώ πολλές ιδέες… Να γράψουμε ένα ποίημα στις γραμμές των διαβάσεων των πεζών στους δρόμους, στα παγκάκια, σε βιτρίνες καταστημάτων, στις μεγάλες επιφάνειες των παιχνιδιών στις παδικές χαρές, Τι όμορφα που θα ήταν… Να ξημέρωνε μια ημέρα και να ξεχύνονταν στους δρόμους τα παιδιά για να γράψουν τα αγαπημένα τους ποιήματα σε όλη την πόλη! Μια πόλη ξελογιασμένη από τις λέξεις , τον ρυθμό, το νόημα της ποίησης!

sparti_3

sparti_1

Μέχρι να γίνει όμως αυτό, αποφασίσαμε ότι θα θέλαμε να δούμε γραμμένο στον «τυφλό» τοίχο του σχολειού μας, το ποίημα Εν Σπάρτη του Κ.Π. Καβάφη, που φέρουν πια μέσα τους τα παιδιά ως νόημα. και ως αξία. Το είπαμε κι έγινε. Αναρτημένο στον τοίχο είναι τώρα το απτό αποτύπωμα αυτού του ιδιαίτερα δημιουργικού εκπαιδευτικού προγράμματος της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης..

Όσοι περνάτε και το διαβάζετε, να θυμάστε την ευχή των παιδιών. Είθε να γεμίσει η Σπάρτη ποιήματα, γραμμένα στα πιο παράδοξα σημεία. Μια σιωπηλή ποιητική επανάσταση με υποκινητές τα μικρά παιδιά!

sparti_4

Notes:

  1. Παιδικός Σταθμός – Νηπιαγωγείο Παιδόραμα -Σπάρτη

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.