Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Το βλέμμα της μητέρας

silence

Η σημερινή κοινωνία, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις, είναι σε μεγάλο βαθμό ανοιχτή απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει, οι οικογενειακές δομές επίσης και αυτό που παλαιότερα αποτελούσε κοινωνικό στίγμα και λόγο κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης εκλείπει μέρα με την ημέρα. Σε πολλές περιπτώσεις δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης και οι όποιοι σχολιασμοί έχουν να κάνουν περισσότερο με ακραίες συμπεριφορές παρά με την ίδια την σεξουαλική προτίμηση.

Υπήρξαν εποχές όμως, όχι πολύ μακρινές που τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα. Η ομοφυλοφιλία αποτελούσε όνειδος για τους ίδιους όσο και για την οικογένειά τους που τις περισσότερες φορές απέβαλλε τον παραβάτη από τους κόλπους της. «Αλλες πάλι, καμωνόταν ότι δεν έβλεπε την σεξουαλική ιδιαιτερότητα του παιδιού της και συνεχιζόταν η ρουτίνα της καθημερινότητάς τους. Σιωπηλά, με σφιγμένα χείλη και με πόνο στα μάτια.

Αυτή τη βουβή συνύπαρξη, αυτή τη ματαιωμένη επιθυμία για μια “κανονική” ζωή και αυτό το πονεμένο βλέμμα της μάνας αποδίδουν οι “ Τύψεις” του Ντίνου Χριστιανόπουλου που τραγουδά με τη ραγισμένη του φωνή ο Μάνος Χατζιδάκις:

“ «Οσο περνούν οι μέρες και μακραίνει
η ηλικία της σεμνότητας, αισθάνομαι
τις ανεπαίσθητες ραγισματιές εντός μου
από νύχτα σε νύχτα να πληθαίνουν.

Δρόμοι που πήρα με χαμηλωμένα μάτια
φώτα που πέσαν πάνω μου ανηλέητα,
λόγια πιο πρόστυχα κι απ»τις χειρονομίες.

Μα πιο πολύ, η όψη της μητέρας μου
όταν γυρνώ αργά το βράδυ και τη βρίσκω
μ»ένα βιβλίο στο χέρι να προσμένει
βουβή, ξαγρυπνισμένη και χλωμή. ”

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.