Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Dame Nellie Melba

melba

Aν βλέπετε την αγγλική σειρά εποχής Downton Abbey (θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε και σαπουνόπερα εποχής), θα προσέξατε το ιδιαίτερα δραματικό επεισόδιο στο οποίο κάνει την εμφάνισή της η σοπράνο Kiri Te Kanawa στον ρόλο της Dame Nellie Melba.

H Melba  ήταν υπαρκτό πρόσωπο, περίφημο αστέρι της όπερας από την Αυστραλία, που έκανε καριέρα στην Ευρώπη και την Αμερική στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Προς τιμήν της ο μέγας Εσκοφιέ έδωσε το όνομά της σε ένα γλυκό που εμπνεύστηκε, το γνωστό «πες μελμπά». Γνωστές είναι επίσης και οι φρυγανιές Melba toast, που πήραν το όνομά τους από εκείνην.

Η Melba, που το πραγματικό της επίθετο ήταν Porter Mitchell πήρε αυτό το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο για να τιμήσει την πόλη της Μελβούρνης όπου σπούδασε τραγούδι. Στην διάρκεια της σταδιοδρομίας της τραγούδησε πολλούς ρόλους σε όπερες που ανέβηκαν στο Κόβεντ Γκάρντεν ενώ έκανε τις πρώτες της ηχογραφήσεις σε κυλίνδρους φωνογράφων της Νέας Υόρκης γύρω στα 1895.

Εδώ μπορείτε να την ακούσετε

καθώς και εδώ

σε μερικές από αυτές τις «αρχαίες» ηχογραφήσεις με τις γρατζουνιές στους δίσκους.

Κι εδώ η Kiri Te Kanawa στην προαναφερθείσα τηλεοπτική σειρά.

To παρακάτω άρθρο στα αγγλικά, διαφωνεί με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στη σειρά Downton Abbey η θρυλική μορφή της Dame Nellie Melba. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι υπήρξαν ανακρίβειες

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.