Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Άγνωστη Σαπφώ

Sappho

Αυτοί που αγαπούν τα γράμματα ίσως να έμαθαν ότι τον τελευταίο καιρό ανακαλύφθηκαν τμήματα από δύο άγνωστα ποιήματα της Σαπφώς, της αρχαίας ποιήτριας του 7ου αιώνος π.Χ. από την Λέσβο. Το ένα από τα ποιήματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πρόκειται να συνεισφέρει με τρόπο σημαντικό σε όσα γνωρίζουμε για την Σαπφώ και το έργο της. Μέχρι τώρα είναι ελάχιστα τα σαπφικά έργα που έχουν βρεθεί. Σε άλλη ανάρτησή μας είχαμε κάνει νύξη σε ένα από αυτά.

Τα ποιήματα βρέθηκαν όταν ο κάτοχος ενός αρχαίου παπύρου του 3ου αιώνος μ.Χ. ζήτησε την συμβουλή ενός καθηγητή της Οξφόρδης σχετικά με το ελληνικό κείμενο που ήταν γραμμένο στην επιφάνεια του παπύρου. Ο καθηγητής Dirk Obbink του πανεπιστημίου Christ Church κατάλαβε πως πρόκειται για πάπυρο με σημαντικό περιεχόμενο και ζήτησε την άδεια του κατόχου για να το δημοσιεύσει. Την άνοιξη το σχετικό άρθρο θα κάνει την εμφάνισή του σε κάποιο πανεπιστημιακό έντυπο.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Albert Henrichs τονίζει ότι στο ένα από τα ποιήματα γίνεται αναφορά σε δύο πρόσωπα που λέγονται Χάραξος και Λάριχος. Σύμφωνα με αρχαίες πηγές πρόκειται για δύο αδελφούς της Σαπφώς αλλά είναι η πρώτη φορά που συναντάμε αυτά τα ονόματα σε δικά της κείμενα. Για τον λόγο αυτό, ο καθηγητής Obbink έδωσε στο ποίημα τον τίτλο «Αδέλφια». Το ποίημα καταγράφει την συνομιλία δύο ατόμων που ενδιαφέρονται να μάθουν αν θα έχει επιτυχία το τελευταίο ταξίδι του Χαράξου (για τον οποίο ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ήταν ναυτικός που ταξίδευε στην Αίγυπτο). Το ένα άτομο –πιθανότατα η ίδια η Σαπφώ- συστήνει να απευθύνουν δεήσεις στην Ήρα ενώ στο τέλος γίνεται λόγος για τον Λάριχο που «έγινε άντρας…και απάλλαξε (την οικογένεια της Σαπφώς;) από πολλή βαρυθυμία».

Το δεύτερο ποίημα, σε πάπυρο που πιθανότατα προέρχεται από την Αίγυπτο, αποτελεί έκκληση προς την θεά Αφροδίτη, την Κύπριδα.

Αν καταλαβαίνετε την αιολική, θα μπορέσετε να χαρείτε τα ποιήματα από το αρχείο pdf που δίνεται εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.