Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

René Burri, ένας Eλβετός gentleman φωτογράφος

ARGENTINA. Buenos Aires.1960. Calle Florida. Newspaper seller.

20 Νοεμβρίου του 1946. Ο Winston Churchill σε επίσημη επίσκεψη, διασχίζει την πόλη της Ζυρίχης όρθιος μέσα σ’ένα αυτοκίνητο, κοιτάζοντας με το σκεπτικό του βλέμμα το κόσμο που μαζεύτηκε για να τον δεί. Κάπου ανάμεσα στο κοινό είναι ο τότε 13 ετών René Burri. Τον έχει στείλει ο πατέρας του με μία φωτογραφική μηχανή, λεγοντάς του «Ένας σημαντικός κύριος έρχεται στη πόλη μας, πρέπει να τον δείς». Έτσι αρχίζει ένας πάθος που κινεί ακόμα σήμερα στα 80 του χρόνια τον φωτορεπόρτερ, ο οποίος θέλει να βρίσκεται στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη ώρα.

Εργάστηκε για την Magnum Photos από το 1959 και φωτογράφισε πρόσωπα της πολιτικής καθώς και καλλιτέχνες, σκηνές και τοπία. Ανάμεσα στα πορτραίτα θα βρείτε τους Picasso, Giacometti, Le Corbusier, Yves Klein, Maria Callas, Che Guevara κ.α.

Μπορεί η εικόνα του Commandante να μην είναι τόσο μυθική όσο είναι αυτή που τράβηξε ο Alberto Corda δύο χρόνια νωρίτερα, όμως δεν παύει να την έχει αναπαράγει η Beat Generation χιλιάδες φορές και ανήκει στις εικόνες που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα.

by_Rene_Burri_2

Με την Leica του γυρίζει όλο το κόσμο με μία αδυναμία για την Brasilia, μία τεχνητή πόλη, έργο του αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer, την εξέλιξη της οποίας παρακολουθεί απο το 1958 μέχρι το 1997!

Ακρίβεια, εγγύτητα και απόσταση, γοητεία της μελαγχολίας και κωμικές καταστάσεις είναι το στυλ που ανέπτυξε με τα χρόνια. Ενώ τον αντέγραψαν, εκείνος κράτησε πάντα το προβάδισμα. Απέκτησε φήμη με την ασπρόμαυρη τέχνη του, αλλά απελευθερώθηκε με το χρώμα, ενώ παίζει με την αλήθεια στην ψηφιακή εποχή…

Το 2006 τιμήθηκε με Honorary Fellowship της The Royal Photographic Society.

by_Rene_Burri

Tωρινή έκθεση εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.