Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

H Τέχνη και η Γαλλική Επανάσταση

french_revolution_4

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Stanford και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας ανέβασαν πρόσφατα στο διαδίκτυο και στη διάθεση του κοινού τα ψηφιοποιημένα αρχεία της Γαλλικής επανάστασης, μια συλλογή που περιλαμβάνει αρχεία σχετικά με την περίοδο 1787 – 1799, μετάλλια και νομίσματα. Αυτή η συλλογή αποτελείται κυρίως από τη συλλογή των αρχείων του γαλλικού κοινοβουλίου και από έναν σημαντικό αριθμό (14.000) εικόνων που αφορούν τη Γαλλική Επανάσταση. Η κάθε εικόνα συνοδεύεται από λεπτομερή μετα-δεδομένα ώστε να μπορεί να γίνει μια αναζήτηση με βάση τον καλλιτέχνη, το θέμα και τον τόπο και να λειτουργήσουν ως ερευνητικό εργαλείο.

french_revolution_5

Η πλειονότης των εικόνων αυτών έχει να κάνει με αναμενόμενα θέματα: πορτραίτα της αριστοκρατίας με τις άσπρες περούκες, του Λουδοβίκου του 16ου και της Μαρίας Αντουανέτας, αιματηρές εικόνες μάχης και ύμνους προς τη γκιλοτίνα ή αλλιώς “το εθνικό ξυράφι” . Μια κατηγορία μας διασκέδασε ιδιαίτερα. Είναι αυτή με τις σατιρικές απεικονίσεις: π.χ. ένας άγγελος πέρδεται μέσα από μια τρομπέτα και πάνω από την κηδεία ενός Ιακωβίνου, η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας δίνει με την παντόφλα της μια κλωτσιά στα οπίσθια ενός Γάλλου στρατιώτη και ένα υδροκέφαλο τέρας με το κάθε κεφάλι του να φορά ένα καπέλλο αριστοκρατικό επιτίθεται σε μια ομάδα πληβείων.

french_revolution_3

french_revolution_2

french_revolution_1

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.