Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

“Baiser de l’Hôtel de Ville”| Το φιλί του Δημαρχείου

doisneau_kiss

Φυσικά, όλοι έχετε δει κάποτε αυτή την όμορφη, εμπνευσμένη φωτογραφία του Robert Doisneau, γνωρίζετε όμως την απίστευτη ιστορία της;

Το 1950, το περιοδικό Life παρήγγειλε στο πρακτορείο όπου εργαζόταν ο Robert Doisneau, ένα ρεπορτάζγια τους ερωτευμένους στο Παρίσι.

kiss

Και όπως διαπιστώνετε, «η» φωτογραφία δεν εμφανίζεται σαν κύρια εικόνα του άρθρου!

Θεωρήθηκε τότε μία απλή εικόνα της αστικής ζωής, αλλά παρ’όλα αυτά, παρέμεινε σύμβολο της αγάπης για δεκαετίες. Και σίγουρα θα παραμείνει ακόμα και για τις επόμενες γενιές.

Το 1993, το ζευγάρι της φωτογραφίας, η Francoise Bornet και ο Jacques Carteaud, έκαναν μήνυση κατά του Doisneau, υποστηρίζοντας πως είχε τραβήξει τη φωτογραφία χωρίς να του το επιτρέψουν. Ο φωτογράφος αναγκάστηκε τότε να παραδεχτεί πως οι δύο ερωτευμένοι μαζί με όσους βρίσκονται γύρω τους αποτελούν στημένη σκηνή με ηθοποιούς, οι οποίοι πληρώθηκαν με αντίτυπα της πρωτότυπης φωτογραφίας. Με λίγα λόγια, δεν υπήρχε κλεμμένη εικόνα, ούτε όμως και ερωτευμένοι που φιλιούνται ελεύθερα στη κοινή θέα χωρίς να ενοχλείται κανείς, όπως έγραφε ο αρθρογράφος.

Η πρωταγωνίστρια πούλησε την αυθεντική κόπια της το 2005 για 184.960 ευρώ.

Ο διοργανωτής της δημοπρασίας δήλωσε: »

Η φωτογραφία αυτή ανήκει στην ιστορία.

Ο Robert Doisneau χρίστηκε Ιππότης της Λεγεώνος της Τιμής το 1984.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.